×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Costos en iniciar-se com a autònom

Ser autònom s'ha convertit en una oportunitat per accedir al mercat laboral. Però abans de començar, has de saber quant costa ser autònom a Espanya.

En primer lloc, conèixer la base de cotització és fonamental. Quan et dónes d'alta com a autònom has d’indicar quina base de cotització tindràs. Amb aquesta base, la Seguretat Social calcula quant hauràs de pagar al mes de quota juntament amb la teva pensió de jubilació.

Amb la base de cotització mínima, la teva quota mensual seria de 264 euros, i la màxima de 1.075 euros. Aquestes quotes cobreixen per incapacitat temporal (malaltia comuna), però si vols que et cobreixi en cas d'accidents laborals, malalties professionals i per un cessament en l'activitat (en cas de quedar-te a l'atur), la quota serà més elevada.

En aquest últim cas, només tens accés a la prestació per desocupació després de cotitzar un mínim de 12 mesos i et dóna dret a aquesta únicament durant 2 mesos. Accedir a aquesta prestació no és tasca fàcil per a molts autònoms, per la qual cosa el Govern s'ha plantejat prendre mesures sobre aquest tema per facilitar l'accés.

Una altra de les millores impulsades des de l'Administració per afavorir als autònoms és l'anomenada “tarifa plana”. Està dirigida als nous autònoms, on s'aplica una rebaixa de la quota a la Seguretat Social. Durant els sis primers mesos es paga una quota fixa de gairebé 50 euros, i transcorregut aquest temps, per als majors de 30 anys s'estén a 12 mesos més (durada màxima de 18 mesos), mentre que per als menors de 30, la rebaixa es fa extensible fins a 24 mesos més (durada màxima de 30 mesos).

Els impostos dels autònoms són els mateixos que per a la resta de ciutadans, es paguen a través de l'IRPF i l'IVA. Així doncs, la persona que vulgui donar-se d'alta com a autònom haurà de dirigir-se a una delegació d'Hisenda i fer una declaració censal facilitant les seves dades personals, l'activitat, la ubicació del negoci juntament amb els impostos que haurà de pagar per l'activitat.

D'altra banda, la persona que vulgui emprendre com a autònom també haurà de conèixer una sèrie de despeses associades a l'exercici de la seva activitat laboral. D'una banda, les despeses legals en concepte de prevenció laboral i, d'altra banda, la protecció de dades. Cal recalcar que l'incompliment d'aquestes lleis pot implicar sancions.

I per als negocis online, les despeses logístiques dels enviaments no s'han de passar per alt a l'hora de fixar el preu. Les llicències relacionades amb el programari (antivirus, programes específics…), s'han de tenir en compte a l'hora de muntar el negoci. Finalment, i no menys important, els costos d'amortització d'actius fixos o els logístics vinculats al transport.