×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Raons que expliquen la destrucció de l'ocupació

Aquesta setmana s'han conegut les dades del primer trimestre de l'any sobre la destrucció d'ocupació. Respecte al mateix període del passat any, les dades del 2015 han estat positius. Si bé és habitual que en la primera part de l'any es destrueixi ocupació, hi ha mig milió d'ocupats més. Per tant, estem davant una situació que, a pesar que s'ha creat ocupació, s'han destruït 114.300 llocs de treball. Però, a què es deu aquesta situació?

En primer lloc, les xifres mostren com la destrucció d'ocupació s'ha centrat en el sector serveis, que va perdre 135.400 ocupats, a diferència del sector de la construcció i la indústria que van generar 30.000 i 2.300 respectivament. El motiu pel qual en el sector serveis s'ha destruït ocupació, està relacionat amb l’estacionalitat dels llocs de treball. És a dir, la finalització de la campanya nadalenca i les rebaixes. Cal afegir que la EPA encara no ha inclòs les contractacions que es van produir durant la Setmana Santa.

Aquesta primera causa de la destrucció d'ocupació també està relacionada amb una mala campanya agrària, sobretot de l'oliva. Concretament a Jaén, centre de la recol·lecció, es van destruir 7.500 llocs de treball. 

En segon lloc, s'ha destruït ocupació temporal (114.500 ocupats menys) en favor de les contractacions indefinides (25.300 més). En relació a aquest fet, el nombre d'hores extres realitzades pels treballadors també han augmentat un 13,4%, ja que, en disminuir les contractacions eventuals, la resta de la plantilla ho supleixen amb hores extres.

S'ha de tenir en compte, que en les dades sobre la destrucció d'ocupació (114.300) no han estat corregits els efectes del calendari, és a dir, no s'han rectificat les diferències de dies hàbils comparats amb l'anterior trimestre. Una vegada feta aquesta depuració, la dada es transforma en una creació de l'ocupació del 0,4% i, per tant, ens trobem en el cinquè trimestre consecutiu de creació d'ocupació.

Finalment, el descens de població immigrant ocupada és una altra de les raons que expliquen la destrucció d'ocupació. La disminució de població immigrant que ha marxat del país ha suposat la reducció de 28.000 ocupats.