×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Tràmits per a iniciar una empresa

Crear una empresa i endinsar-se al món de l’emprenedoria no és tasca fàcil atès que, implica realitzar una sèrie de tràmits importants i necessaris per poder dur-ho a terme.

Per començar aquest procés, és necessari que l'empresa a constituir s'inscrigui en la Tresoreria General de la Seguretat Social, d'aquesta manera, se li assigna a l'empresari un número per a la seva identificació i control d'obligacions. El següent pas a donar, de caràcter general, és donar-se d'Alta en el cens d'empresaris, una declaració censal que han de presentar totes les empreses a efectes fiscals.

Un altre tràmit de caràcter general és l'Impost sobre Activitats Econòmiques, derivat de l'exercici d'activitats empresarials i, també necessari per a la constitució d'una empresa. D'altra banda, donar-se d'alta en el Règim Especial de Treballadors és una tasca que els autònoms no han d'oblidar per poder regular la cotització al seu accés a la Seguretat Social.

Si l'empresa compta amb treballadors per compte d'altri, s'ha de donar d'Alta en el Servei Públic d'Ocupació Estatal amb la finalitat de legalitzar els contractes de treball que es vagin a realitzar amb els empleats. Al seu torn, es realitzarà l'Afiliació dels mateixos a la Tresoreria de la Seguretat Social. A més a més, s'haurà de dur a terme la comunicació d'obertura del centre de treball a les autoritats, a l'efecte de controlar les condicions de Seguretat i Salut Laboral.

En funció de l'activitat que l'empresa dugui a terme, s'ha de procedir, a través de l'ajuntament, a l'obtenció del permís d'instal·lacions i obres, així com d'activitat i funcionament. També, s'haurà de comunicar obligatòriament el seu inici a les administracions, autoritats i registres que ho sol·licitin.

Per determinades activitats empresarials que gestionin dades personals, és necessari el registre de fitxers de caràcter personal per garantir el dret a la protecció dels mateixos. També, per a aquelles empreses que anoten diligències que practiquin els inspectors de treball, és obligatòria l'obtenció i legalització del llibre de visites.

En el cas de les societats mercantils, han de tenir uns llibres-registre per presentar-los anualment al Registre Mercantil Provincial. I, de la mateixa manera, s'ha de dur a terme la Legalització del llibre diari i d'inventaris per a empresaris que portin la comptabilitat segons el Codi de Comerç.

Com a tràmit complementari, per a indústria i comerç, és necessari el registre de signes distintius per diferenciar-se d'altres empreses del mercat.

I, per acabar, si l'empresari vol tenir la possibilitat de signar documents electrònicament ha d'obtenir el document de Certificat electrònic.