×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Els autònoms econòmicament dependents podran contractar a un treballador

El treball autònom té un pes important al mercat de treball. A final de 2014, el nombre d'afiliats en els diferents règims per compte propi de la Seguretat Social ascendia a 3,2 milions. Al nostre país s'estima que hi ha prop de 260.000 autònoms que depenen d'una sola empresa, malgrat que solament hi ha 15.000 que apareixen registrats.

Per aquest motiu, i amb la finalitat de poder exercir els drets de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, aquells treballadors autònoms els ingressos dels quals derivin de les activitats econòmiques o professionals depenguin, almenys el 75%, d'un únic client, podran contractar a un treballador. Aquests treballadors autònoms Trade es podran acollir a aquesta mesura que té com a objectiu la promoció de l'autoocupació, una vegada entri en vigor l'Avantprojecte que modifica la norma en matèria d'autoocupació.

Amb aquesta modificació de la normativa, els Trade passaran a exercir un rol d'intermediari en la prestació de serveis al client, però no queda establert de quina manera s'articularà el règim de garanties i responsabilitats de la persona contractada davant el client.

D'altra banda, l'avantprojecte no deixa clar quin tipus d'obligació tindrà el treballador autònom cap al contractat, ni viceversa, però el nou treballador es considera un treballador interí.

En ser una norma bastant genèrica, es generen certs dubtes sobre la garantia que tindrà el contractat en drets com la protecció de la salut i la seguretat en el treball. En la mateixa línia, queda fixat un màxim del 75% de la jornada a temps complet com el temps del treball per part de la persona contractada pel Trade.

Amb aquesta mesura, es defensen els interessos, tant del treballador autònom dependent com del seu client, garantint la continuïtat de la relació entre tots dos, i evitant qualsevol interrupció o perjudici en el desenvolupament normal de l'activitat laboral. A més, amb aquest Projecte de Llei s'afegeixen nous incentius i bonificacions al RETA, sent un dels règims on més afiliats registrats hi ha (3,1 milions).

Finalment, el Projecte de Llei fa un pas més en la diferenciació entre autònoms i treballadors per compte d'altri, amb mesures tals com la regulació de la quota que ha d'abonar cada autònom quan inicia la seva activitat i s'acull a la tarifa plana per a autònoms. D'aquesta manera, la quantia queda fixa i estable i, per tant, no queda subjecta a possibles modificacions a les bases de cotització. O bé, s'elimina el límit d'edat que existeix en relació a la limitació per compatibilitzar la prestació per desocupació amb el treball per compte propi, i així poder ajudar a l'autònom en l'inici de la seva activitat, quan els ingressos solen ser més reduïts.