×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Mesures per eliminar l'escletxa de gènere en les pensions

El Consell de la Unió Europea situa en el 38,5% de mitjana als països membre la bretxa de gènere en les pensions. Actualment, les dones segueixen amb salaris més baixos que els homes, treballen més a temps parcial i veuen interrompuda amb més freqüència la seva vida laboral en fer-se càrrec de la família. Tot això dóna com a resultat que les seves bases de cotització siguin més baixes i, per tant, cobrin pensions més baixes.

Es tracta d'una situació que es dóna en tots els estats membres i, per això, el Consell d'Europa insta a reduir aquesta bretxa. En el cas d'Espanya, la pensió mitjana de les dones és de 669,95 euros mentre que la dels homes és de 1.082,23 euros. Davant aquesta situació el Pla Integral de Suport a la Família va integrar una mesura pel qual es complementarien les pensions contributives de les dones amb dues o més fills.

S'augmentaria un 5% per a les dones amb dos fills, un 10% per les quals hagin tingut tres fills, i un 15% per a dones amb quatre o més fills. Inicialment aquest suplement beneficiaria a les pensions amb data a partir de l'1 de gener de 2016, però ara és la Comissió del Pacte de Toledo qui debat la proposta a fi d'incorporar-la en la legislació de la Seguretat Social.

La mesura va dirigida a les dones treballadores que visquin a Espanya de forma continuada i que tinguin dret a pensions contributives de jubilació, viduïtat o incapacitat permanent. Una vegada fet el càlcul de la pensió en funció de cada prestació, se sumaria el percentatge corresponent d'acord al nombre de fills.

Altres països ja han adoptat mesures, com és el cas de França, on les dones treballadores que tinguin més de tres fills tenen dret a millores en la pensió, o com el cas d'Alemanya, qui reconeix a totes les mares entre dos i tres anys de cotització entenent que són períodes d'educació de fills.