×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Els papers de la baixa per infermetat comú

La incapacitat temporal és un subsidi diari pensat per cobrir la pèrdua de rendes que es produeix quan el treballador no pot treballar perquè està malalt. El metge de capçalera dóna la baixa, però el reconeixement del dret al subsidi és competència de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), l'Institut Social de la Marina (ISM) i les mútues de treball i accidents professionals, que també són les entitats que s'encarreguen de fer front al pagament de la prestació.

Com a treballador, quins passos cal donar i quina documentació haig de presentar el metge signa un part de baixa mèdica? Depèn de quin sigui el cas:

Treballador per compte d'altri

Per a treballador per compte d'altri, cal presentar el part de baixa en l'empresa dins dels següents tres dies hàbils. A partir d'aquest moment, l'empresa informa dels parts a la Seguretat Social.

El treballador ha de presentar en l'empresa tots els parts de confirmació de baixa, si es produeixen, en els tres dies següents al fet que els ferm el metge. El part d'alta, ha de presentar-se en les 24 hores següents.

El subsidi per incapacitat temporal es paga a partir del quart dia de baixa, i que fins al dia 15 serà l'empresa qui es faci càrrec de l'import. A partir del dia 16, és el *INSS o la Mútua, encara que l'empresa actuï per pagament delegat.

El treballador inscrit en el Règim Especial de Treballadors Autònoms ha de presentar el part de baixa en l’ Institut Nacional de la Seguretat Social o en la mútua amb la qual tingui coberta les contingències comunes, que serà aquella en la qual es va donar d'alta quan es va afiliar a la Seguretat Social com a autònom.

Per iniciar la tramitació del subsidi, i aconseguir així que li paguin la prestació, ha d'anar a un *CAISS (Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social) o a la seva mútua. El subsidi per incapacitat temporal es paga a partir del quart dia de baixa.

No és necessari que sigui el propi interessat qui es personi, però sí és important que la sol·licitud de la prestació vagi signada per ell i que es presenti el seu DNI. En conjunt, ha de presentar-se la següent documentació.

- Sol·licitud de la prestació signada per l'interessat: que se li facilitarà en el INSS o mútua, i que pot descarregar-se a la web de la Seguretat Social.

- DNI de l'interessat, o fotocòpia compulsada del mateix.

- Justificants de pagament dels últims tres mesos.

- Parts mèdics de baixa i de confirmació

- Declaració de situació de l'activitat: que és un imprès, en el qual, mitjançant declaració jurada, s'exposa com queda l'activitat de l'autònom durant la seva baixa. És a dir, si la gestiona algú en el seu lloc, si es produeix un cessament temporal o definitiu de la mateixa, etc. També ha d’anar signada per l'interessat.

Empleat de llar

Els empleats de llar estan inscrits en un sistema especial dins del règim general, que incorpora certes peculiaritats en la tramitació de la incapacitat temporal.

La baixa la paga l'ocupador entre els dies 4 i 8, però per cobrar a partir del novè dia ha de presentar la seva sol·licitud en el *INSS o la mútua. La documentació que ha de presentar és la següent:

- Sol·licitud de la prestació signada per l'interessat: que se li facilitarà en el INSS o mútua, i que pot descarregar-se a la web de la Seguretat Social.

- DNI de l'interessat

- Parteixes metges de baixa i confirmació

- Certificat de l'ocupador per a la sol·licitud de prestació de la Seguretat Social: també es pot descarregar a la web, i ha d'anar emplenat i signat per l'ocupador.