×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El treball autònom es converteix en la sortida professional per a molts estrangers

Les últimes dades extretes de l'informe elaborat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), durant els primers nou mesos de l'any ha crescut un 8% el nombre de persones estrangeres donades d'alta en el Règim Especial de Treballadors autònoms (RETA), amb un augment de 19.302 treballadors més, fins a arribar als 260.679 autònoms estrangers.

Segons declaracions de Lorenzo Amor, president d’ATA, els estrangers estan optant per l'autoocupació com a sortida professional a causa de l'elevada taxa d'atur entre el col·lectiu estranger (29%) enfront del 21% del conjunt del mercat, unit, entre altres factors, a les ajudes que faciliten l’emprenedoria.

ATA ha observat en el seu informe que les dades de l'ocupació autònoma per part del col·lectiu estranger estan tenint un bon comportament en totes les comunitats autònomes, on el nombre d'afiliats ha crescut.

A Catalunya s'ha incrementat en 4.498 el nombre d'autònoms estrangers afiliats al RETA, i li segueixen Balears (+4.339), Comunitat Valenciana (+2.526), Andalusia (+2.480) i Comunitat de Madrid (+1.332). Catalunya i Aragó han experimentat un creixement del 8,4%, per sobre de la mitjana nacional, que se situa en el 8%.

El 8,2% dels autònoms a Espanya inscrits en el RETA fins al mes de setembre són d'origen estranger, enfront del 7,9% registrat al març.

Si la veritat és que els percentatges varien entre comunitats autònomes. A Canàries i Balears, així com a Melilla, el percentatge d'autònoms estrangers sobre el total duplica el percentatge nacional, amb ràtios del 16,6%, el 20,5% i el 19,7%, respectivament.

Respecte a l'origen dels autònoms, la nacionalitat xinesa segueix sent la més nombrosa, encara que a un menor ritme de creixement (del 4,9% en 2015), amb 2.230 autònoms d'origen xinès més, la qual cosa la xifra total d'autònoms afiliats fins a setembre d'aquest any aconsegueix els 47.494. Li segueixen els negocis regentats per italians, marroquins, pakistanesos i búlgars.

Per activitat, dels 19.302 nous autònoms d'origen estranger, el 29% es va dedicar al comerç i un 23,4% a l'hostaleria. També destaca l'augment percentual en el que portem d'any d'aquells empleats en les activitats immobiliàries (+14,5%) o a la indústria (+14,1%).

Des d'ATA conclouen que aquestes últimes dades "trenquen molts esquemes i canvien molts prejudicis que només situen a l'emprenedor estranger en la venda ambulant o en l'agricultura". "És de destacar, per exemple, el creixement d'un 12,5% en els autònoms que es dediquen a activitats artístiques o el 9,4% d'autònoms estrangers més que en 2015 s'han donat d'alta en el sector de les activitats administratives", sentencien.