×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Comerç i Hostaleria, Administracions Públiques i Manufactures, les tres branques d'activitat que més ocupació generen

Prop d'una de cada tres noves ocupacions creades a Espanya en els últims dotze mesos han estat en el sector de l'hostaleria i el comerç. Així es conclou en l'últim estudi que s'emmarca dins del Monitor Anual Adecco d'Ocupació, elaborat per Adecco, empresa capdavantera en la gestió de Recursos Humans, en col·laboració amb els investigadors de Barceló i Associats.

Les últimes dades mostren signes de recuperació econòmica, on l'economia espanyola acumula ja vuit trimestres consecutius de recuperació, la qual cosa es tradueix en un increment del nombre de persones que tenen una ocupació.

En l'anàlisi s'observa l'evolució de l'ocupació laboral al nostre país, i es desprèn que, dels 544.800 llocs de treball creats en els últims dotze mesos, un 30,1% de l'ocupació total es concentra en el sector del Comerç i Hostaleria, amb més de 153.000 nous contractes. Li segueix l'ocupació generada en Administracions Públiques i Serveis Socials (21,7%) amb 96.200, i Manufactures un 12,5% de l'ocupació total, amb 68.300 nous contractes entre octubre de 2014 i 2015.

I precisament aquestes tres branques d'activitat són les que més ocupacions generen en 11 comunitats autònomes. Així, per exemple, a Canàries i Balears, té major pes la branca de Comerç i Hostaleria, que concentren el 45,7% i el 43,4% del total de l'ocupació, respectivament, i on les Manufactures tenen menys pes, 5,6% a Balears i el 3,4% a Canàries.

Contràriament, a Navarra i La Rioja, les Manufactures tenen major importància relativa, amb 22,9% i 25,1%, respectivament i el del Comerç i Hostaleria la menor (23,4% en la Comunitat Foral i 22,6% en l'autonomia de La Rioja). A la Comunitat de Madrid i a Catalunya, les activitats professionals aconsegueixen un major desenvolupament, amb un 14,4% i un 11,3% de l'ocupació total.

Un altre punt analitzat és la temporalitat dels contractes. Si separem les ocupacions en dues grans categories, Assalariats i No assalariats, s'observa que dos de cada tres llos de treball assalariats creats en els últims dotze mesos són de caràcter temporal. En efecte, el nombre d'assalariats ha tingut en el tercer trimestre un increment interanual de 535.800 (+3,7%), al mateix temps que el de no assalariats ha augmentat només en 9.000 (+0,3%).

La contractació ha augmentat tant en el sector privat com en el públic. En el primer cas, ha augmentat la contractació en 474.900 persones, el major increment interanual en vuit anys (+4,1%). I en el sector públic, el nombre d'assalariats també ha crescut un 2,1%, amb 60.800 persones assalariades més, l'augment més ampli des de juny de 2011.

<El propòsit d'aquest Monitor d'Ocupació és analitzar els llocs de treball que ja estan sent creats, des de diferents angles sociodemogràfics i econòmics com poden ser des del sexe i grup d'edat dels nous ocupats (si l'ocupació que s'està creant és per a homes o dones i en quines franges d'edat) als sectors econòmics que més ocupació estan generant. En aquest primer lliurament s'analitza el perfil socioeconòmic dels nous ocupats a Espanya.>