Recursos
Blogs
La prioritat per a les empreses ha de ser atreure, retenir i desenvolupar el talent
Som a punt de tancar l'any amb un balanç positiu pel que fa al comportament del mercat laboral. Amb això, diferents organismes nacionals i internacionals s'han atrevit a fer les seves previsions pel 2016, que confirmen aquesta tendència.
Tot sembla apuntar al fet que la recuperació del mercat laboral es mantindrà per al proper any, amb xifres de creixement esperat del PIB espanyol prop del 3%, i un creixement consolidat de l'ocupació, que se situarà per sota del 20%, segons les previsions del Govern i l'OCDE, i lleugerament per damunt, segons la Unió Europea.
Malgrat l'elevada taxa de desocupació, moltes empreses es veuen amb problemes per cobrir determinades vacants. Però, per què?
Randstad, empresa capdavantera en Recursos Humans, ens dóna la clau: la prioritat per a les empreses ha de ser atreure, retenir i desenvolupar el talent.
Comptar amb els professionals adequats en l'empresa pot marcar la diferència. Estem en la “era del coneixement”, i el talent s'ha convertit en la clau per optimitzar els resultats de l'organització. En paraules del World Economic Forum: “El talent, no el capital, serà el factor clau que relacioni innovació, competitivitat i creixement al segle XXI”.
Tal com publicàrem el mes passat, el mercat de treball dels països desenvolupats sofrirà un dèficit de talent, és a dir, un dèficit de professionals amb determinades habilitats i perfils molt especialitzats que les empreses demandaran, però que no van a poder cobrir completament davant la falta de treballadors que compleixin aquests requisits.
Randstad apunta diverses causes que explicarien aquest dèficit de talent. En primer lloc, el desajustament en l'àmbit formatiu entre l'oferta i el que demanda el mercat laboral, i d'altra banda, un factor demogràfic que es produeix a Espanya i en l'àmbit europeu: la disminució de la població activa disponible, a conseqüència d'una disminució de la taxa de natalitat i l'envelliment de la població.
D'altra banda, el dèficit de talent serà més acusat entre els professionals STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Randstad preveu que la demanda d'aquests professionals continuarà a l'alça, no obstant això seran posats que no es podran cobrir a causa del dèficit de professionals STEM al mercat laboral, per la qual cosa la lluita entre els ocupadors per atreure aquest talent serà major.
Així, la mobilitat geogràfica serà una altra de les raons per les quals fomentar el talent serà una prioritat en les empreses. Les organitzacions espanyoles ja no competeixen a nivell nacional per trobar talent. Les fronteres laborals s'han dissolt, i les noves tecnologies han convertit el talent en universal. Per això, les empreses tenen el repte de treballar el seu atractiu com a ocupadors, per continuar sent un actor a tenir en compte pel talent.
I, a més, la recuperació econòmica ha portat amb si una major mobilitat laboral. En un panorama més optimista, els professionals emocionalment desvinculats de l'organització canviaran d'empresa a la recerca de nous reptes professionals.
És per això, que un dels grans reptes al que s'enfronten els departaments de Recursos Humans, és treballar el compromís dels treballadors i la seva vinculació emocional amb l'empresa, qüestions que tenen una demostrada tornada en termes de productivitat.
En definitiva, l'any 2016 obre la porta a nous desafiaments tant per als professionals com per a les empreses, assenyala Randstad. De manera que <<les organitzacions tenen davant sí el repte de treballar ja per preparar-se per afrontar un futur canviant i amb una progressiva escassetat de talent.>>