×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El mercat laboral que coneixem avui dia experimentarà un canvi radical en els propers anys

Els avanços tecnològics i la incorporació de noves generacions de professionals propiciaran l'aparició de noves professions i sectors. Però al contrari del que pugui semblar, l'automatització no implica la destrucció d'ocupació.

En els últims anys, els robots o els procediments automatitzats han contribuït al creixement de l'economia, i el seu ús és cada vegada major. Actualment, prop del 45% de les activitats laborals poden ser automatitzades gràcies a la tecnologia, la qual cosa implica que els llocs de treball actuals van a canviar per adaptar-se a l'automatització.

Por a perdre l'ocupació

La por dels treballadors a perdre el seu treball és una realitat, no obstant això, no existeix una evidència que l'automatització hagi destruït ocupació en termes nets. A Espanya, per exemple, el 42% dels treballadors creu que el seu lloc serà automatitzat en els propers 5 o 10 anys, segons l'última enquesta Workmonitor de Randstad de desembre de 2015.

L'estudi Robots at work: the impact on productivity and jobs, realitzat pels professors d'Economia Georg Graetz (Universitat de Upsala) i Guy Michaels (London School of Economics), afirma que els robots han millorat la productivitat laboral i els salaris, sense posar en risc empro humà. Per tant, l'automatització suposa la redefinició dels llocs de treball així com la transformació dels processos de negoci.

L'estudi realitzat en 17 economies desenvolupades conclou que l'automatització no va suposar en cap cas la destrucció d'ocupació, però quan se segmenta per nivells formatius, sí que es va detectar efectes negatius.

En els treballadors menys qualificats, es detecta que els robots redueixen les hores de treball i la massa salarial dels treballadors. No obstant això, entre els més qualificats, la demanda augmentarà amb la robotització.

Un altre estudi, dut a terme per McKinsey, conclou que la robotització podrà fer-se càrrec de determinades tasques per augmentar la productivitat, fins i tot en professions de major qualificació, com el cas de directors financers o metges.

Beneficis de l'automatització

Més enllà de l'abaratiment dels costos laborals, les màquines poden augmentar les capacitats humanes, ampliar la capacitat de treball dels individus i alliberar als empleats de les tasques automàtiques perquè puguin centrar-se en treballs de major valor. Però habilitats com la creativitat i l'empatia difícilment podran ser automatitzables.

Actualment, el temps que els treballadors dediquen a tasques que requereixen aquestes capacitats és molt reduït, però gràcies a l'automatització, permetrà alliberar als humans per fer-se càrrec de treballs de major significació.

L'automatització pot ser un impuls per a la productivitat, i un alliberament de les tasques de menys valor per les de major qualificació.