×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El sector serveis tira de l'ocupació però es redueix la durada dels contractes

El sector serveis segueix sent l'únic sector que impulsa l'ocupació a Espanya, segons queda reflectit en l'últim informe elaborat per la CEOE amb les dades del Ministeri d'Ocupació. Durant la recuperació de la crisi econòmica al nostre país, aquest sector és l'únic on el nombre d'afiliats al desembre de 2015 superava els nivells previs a la crisi en el mateix mes, amb prop de 13 milions de persones afiliades.

Així mateix, el temps mitjà de durada dels contractes s'ha vingut reduint des de 2008, quan la durada era de 78,48 dies, mentre que a finals de 2015 s'havia reduït a 53,39 dies. La major retallada es va produir entre els anys 2008 i 2011, passant dels 79,48 dies fins als 62,87 dies. Posteriorment, el ritme de reducció es va atenuar i la rebaixa en el quadrienni va ser de 9 dies.

Aquesta reducció s'entén en comprovar que el principal motor de l'ocupació al nostre país segueix sent el sector serveis, que dóna ocupació al 75% d'afiliats a la Seguretat Social; sent responsable del 82% de l'increment de l'afiliació entre desembre de 2013 i 2015, augmentant prop de 790.000 afiliats a aquest sector.

L'hostaleria, com a motor de l'ocupació

Les principals branques on més ha crescut l'afiliació en els últims dos anys és l'hostaleria, amb un augment de 110.000 afiliats en els dos últims anys, a conseqüència del “dinamisme del consum de les llars i el favorable moment que viu el sector turístic”, explica l'organització empresarial.

També destaca les branques relacionades amb educació, sanitat, comerç, informació i comunicacions, activitats administratives i serveis auxiliars i activitats relacionades amb l'ocupació.

Les activitats de construcció especialitzada suposen més de la meitat dels afiliats en el conjunt del sector que aporten gairebé 42.000 afiliats més en els dos últims anys.

En la indústria, l'informe ressalta que l'afiliació va començar a augmentar en 2014, i va continuar la tendència durant el 2015, acumulant un creixement de gairebé 80.000 afiliats (+3,9%).

Signes de recuperació en la construcció

Contràriament, la construcció és el sector que més ocupacions va perdre durant la crisi, més d'un 60% entre desembre de 2017 i 2013; amb un total d'1,6 milions de llocs de treball destruïts.

Però a partir de 2014, el sector presenta símptomes de recuperació i, entre desembre de 2013 i desembre de 2015, els afiliats a la Seguretat Social han augmentat gairebé 62.000 persones (+6,4%).

Altres sectors

En l'agricultura, sector fortament condicionat per factors externs, s'observa una tendència descendent de l'afiliació, a pesar que s'aprecia una recuperació des de 2014.