×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

OPA informa que set de cada deu autònoms que exerceixen la seva activitat a Espanya són majors de 40 anys

La Federació d'Organitzacions de Professionals, Autònoms i Emprenedors (OPA), prenent com a base dades del Ministeri d'Ocupació amb data de desembre de 2015, assenyala que, a Espanya, de cada deu autònoms persones físiques, set superen els 40 anys, i solament tres se situen a la franja d'edat que va entre els 16 i els 39 anys.

Des de l'organització, s'indica que el percentatge d'autònoms majors de 40 anys ha pujat un 4,2% en els deu últims anys, passant de 66,2% en 2006 a 70,4% en 2015. El perfil dels autònoms tendeix a un envelliment en el qual no està garantit un relleu generacional, és a dir, mentre el percentatge d'autònoms majors de 39 anys ha augmentat un 4,2% durant els deu últims anys, el dels joves professionals per compte propi, (de 16 a 39 anys) ha descendit un 4,5% en l'última dècada.

OPA analitza les dades estadístiques del Ministeri d'Ocupació, dels quals s'extreuen que les Comunitats Autònomes amb major percentatge d'autònoms Joves (de 16 a 39 anys són): Melilla (39,8%); Andalusia (33,7%), Múrcia (32,7%); Extremadura (32,1%); Comunitat Valenciana (31,6%); Comunitat de Madrid (31%); Canàries (30,3%); Balears (30,2%) i Castella-la Manxa (30%).

Per contra, Ceuta (14,9%); Castella i Lleó (22,8%); Navarra (24,4%); La Rioja (25,3%); País Basc (25,5%); Aragó (25,6%); Cantàbria (26,1%); Galícia (26,2%); Astúries (27,1%); i Catalunya (29,3%) són les comunitats amb menor percentatge d'autònoms joves.

En termes globals, la major part de joves autònoms es dediquen als sectors serveis i al de la construcció. En l'extrem contrari es troben els sectors agrícola i industrial. Tres de cada deu autònoms dedicats al sector serveis i al de la construcció són joves entre 25 i 39 anys, la qual cosa converteix a aquests sectors a les primeres àrees amb presència de joves autònoms. Per al contrari, dins del sector agrícola, de cada deu autònoms registrats, vuit tenen més de 39 anys.

OPA ressalta que la crisi ha fet especial incidència en el sector autònom. No obstant això, s'insisteix en l'oportunitat del treball autònom i de l'emprenedoria com a sortida laboral de futur en aquesta situació, sempre que no es converteixi en una "via de fuita desesperada" davant la crisi econòmica", doncs para OPA "l'autoocupació i l'emprenedoria "ha de comptar amb un projecte de viabilitat, un pla d'empresa i un estudi en profunditat sobre les possibilitats d'èxit que tindrà el negoci".

En aquest sentit, des d'OPA, s'estan sol·licitant a les administracions mesurades de suport que impulsin i enforteixin el sector autònom, així com respatller per als joves que volen iniciar el seu negoci.

Per al president nacional d'OPA, Camilo Abiétar, "la valoració que es desprèn de l'anàlisi d'aquestes dades és l'evident creixement de l'edat dels autònoms i els efectes negatius d'una crisi que no ha convidat als joves a desenvolupar les seves idees en forma de negocis. Des d'OPA, animem als joves a dur a terme els seus projectes, atès que els autònoms som motor de l'economia i l'autoocupació segueix sent una opció de futur laboral que ofereix estabilitat i crea riquesa".

Font: Federació d'Organitzacions de Professionals, Autònoms i Emprenedors