×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Cinc de cada deu treballadors van faltar al treball tot l'any

Amb la recuperació econòmica, l'absentisme laboral per baixes per incapacitat temporal està tornant a ressorgir. Així, el cost total per malalties comunes li va costar a la Seguretat Social, les mútues, les empreses i l'economia general, 61.379,62 milions d'euros, un 10,11% més que en 2014.

 

Entre els motius que s'extreuen de l'informe presentat per Adecco, el creixement de l'ocupació es tradueix en més persones ocupades, i per tant, més treballadors susceptibles de caure en baixa laboral.

En segon lloc, s'aprecia un “descens de la por a perdre la feina”, que durant la crisi econòmica va contribuir a reduir la taxa d'absentisme laboral.

Més baixes per contingències comunes que en 2014

L'informe revela que l'absentisme laboral també augmenta per un problema “estructural”. Les mútues poden fer un seguiment de l'evolució de la baixa per causes comunes, però al final, els serveis sanitaris de cada comunitat autònoma són els que estenen les altes dels treballadors. Mentre que les entitats col·laboradores de la Seguretat Social sí poden donar d'alta en les baixes professionals.

L'any passat va haver-hi 3.934.380 processos de baixes laborals per contingències comunes, la qual cosa representa un increment del 10,23% respecte a 2014. Això significa tres vegades més que l'increment que va tenir la població protegida per la Seguretat Social i les mútues enfront d'aquestes baixes.

Segons les estimacions realitzades en l'informe, en 2015, un equivalent a 758.181 treballadors (pràcticament 5 persones de cada 100) no van acudir al treball cap dia de l'any, un 4,85% més respecte a 2014.

Repercussions econòmiques de l'absentisme

Un total de 5.135 milions d'euros van ser a càrrec de les mútues i la Seguretat Social; i més de 3.857 milions d'euros, de cost directe per a les empreses. S'ha de saber que les companyies paguen fins al dècim cinquè dia de la baixa de l'assalariat. I, a partir d'aquí, són les mútues col·laboradores i la Seguretat Social.

Comenci a gestionar l'absentisme en la seva organització a través del nostre portal.