×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La millor forma de prevenir la depressió laboral, és un diagnòstic precoç

Economistes especialitzats en el sector salut, afirmen que la millor forma de prevenció de la depressió en l'àmbit laboral, és un diagnòstic precoç. No obstant això, a Espanya no existeix un pla específic per abordar la depressió el treball, i en conseqüència, no es té en consideració la dimensió sanitària i econòmica que adquireix la malaltia.

En 2006, els costos sanitaris de tractar la depressió van rondar els 2.000 euros per persona. No obstant això, segons l'últim estudi disponible a Espanya sobre 4.572 persones diagnosticades, el cost econòmic per persona podria rondar els 5.764 euros, entre costos directes sanitaris i no sanitaris com a baixes laborals i pèrdua de productivitat.

Dades de l'Organització Mundial de la Salut

Una de cada cinc o sis persones al llarg de la seva vida pot sofrir una depressió, segons confirma l'organisme, la qual cosa significa un alt impacte econòmic i en salut que és assumit per les empreses i la Seguretat Social, a més del propi afectat, i que exigeixen un replantejament de l'abordatge de la malaltia.

Implantació de Programes de Prevenció

Miquel Roca, president de la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental, assenyala que les empreses no solen disposar de programes eficaços de prevenció i detecció, tot i que més del 75% de les persones amb depressió està en edat de treballar.

En altres països, com Canadà o Dinamarca han començat a prendre mesures de prevenció, mitjançant la formació de comandaments intermedis en les empreses encarregats de detectar de forma ràpida símptomes i casos que poden derivar cap a una depressió.

I és que un dels principals problemes és no saber reconèixer a temps els símptomes. En cas de fer-ho, reduiríem el percentatge de casos que es converteixen en trastorns de llarga durada. I altres fórmules eficaces que ja s'estan implantant en països com el Regne Unit, són els programes de reinserció o tornada gradual dels treballadors diagnosticats al seu lloc de treball.

Així doncs, el gran repte de les empreses és elaborar i implementar programes de prevenció efectius, així com saber detectar a temps els símptomes, per oferir el tractament més eficaç en cada cas.