×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Tràmits a realitzar quan es té un fill

En tenir un fill, ja sigui biològic, en adopció o acolliment, immediatament són necessaris realitzar, almenys, sis tràmits.

1. En primer lloc, els pares han d'anar al Registre Civil amb el DNI dels progenitors i el Llibre de Família si estan casats o es té un altre fill. I també cal portar el part mèdic d'enllumenament que et faciliten a l'hospital.

Aquest tràmit ha de dur-se a terme entre les 24 hores del naixement i els 8 dies naturals. Cal tenir en compte que si els pares no estan casats, han d'acudir tots dos al Registre Civil, alguna cosa que no és necessari en cas que hi hagi matrimoni.

(Des d'octubre de 2015 aquest tràmit és possible realitzar-ho des del propi hospital en determinats casos).

2. Después, les mares treballadores han de portar a l'empresa l'informe de maternitat expedit pel facultatiu del Servei Públic de Salut que atengui a la treballadora. Recordi que si en les setmanes prèvies al part ha estat de baixa mèdica, també ha de portar a l'empresa l'informe d'alta.

El pare haurà de sol·licitar el certificat d'empresa i lliurar l’informe mèdic d'enllumenament per beneficiar-se dels 15 dies de permís per paternitat.

3. Després de realitzar el pas 1 i 2, els pares han de passar pel Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) per donar d'alta al nounat com a beneficiari de la cartilla del pare o la mare per tenir dret a l'assistència sanitària.

És necessari portar el DNI, el certificat que ens hagi donat l'empresa i el Llibre de Família amb el nen/a ja inscrit. Només és necessari aportar l'informe de maternitat si la mare ha decidit avançar la baixa i començar el descans abans del naixement.

Pots descarregar els formularis als següents enllaços: prestació maternitat/paternitat, prestació d'assistència sanitària. Per a aquests tràmits és convenient sol·licitar cita prèvia a la Seu Electrònica de la Seguretat Social.

O bé, fer aquests tràmits de la Seguretat Social des de casa a través del portal La teva Seguretat Social.

4. Una vegada realitzada la inscripció del nen en l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), cal dirigir-se al centre de salut que correspongui a la família per tramitar la seva targeta sanitària i que se li assigni un pediatre.

5. Per realitzar l'empadronament, en moltes ocasions es realitza d'ofici i és el propi Registre Civil el que ho comunica a l'Ajuntament inscrivint-se al bebè al domicili en el qual figurin empadronats tots dos pares o algun dels seus progenitors, donant preferència en aquest últim cas al domicili en el qual figuri inscrita la mare.

6. No és un tràmit imprescindible, però es pot sol·licitar una ajuda de 100 euros mensuals per fill, que concedeix l'Agència Tributària a les mares treballadores amb nens menors de 3 anys. L'únic requisit és que treballi i estigui donada d'alta en la seguretat Social.

Font: Revista Seguretat Social