×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Una recerca d'accidents serveix per determinar les causes responsables d'aquest accident laboral, a més de servir com mesures preventives per reduir la probabilitat que aquest o altres accidents tornin a ocórrer.

Així, es considera que un accident laboral és qualsevol lesió corporal, que la persona sofreixi amb ocasió o per conseqüència del treball realitzat per compte d'altri.

Es recomana investigar tots els successos ocorreguts, tant els que generen danys a la salut, així com els que no han produït lesions a la persona, però que podrien provocar-los.

Qui ha de realitzar la recerca?

Segons el que estableix la Llei de Prevenció, la responsabilitat de la recerca de l'accident és de l'empresari, encara que no sempre és qui l'efectua. Per això, pot recolzar-se en un servei de prevenció aliè o crear un servei de prevenció propi.

En qualsevol cas, la recerca es durà a terme pels tècnics de prevenció, amb el suport dels responsables directes.

Etapes principals de la recerca

El més recomanable és disposar d'un procediment intern en el qual es contemplin tots els aspectes del procés. S'han de tenir en compte les següents etapes:

1. Recollida de dades. Primer pas per conèixer el succeït. S'haurà de visitar el lloc de l'accident al més aviat possible, observant les condicions materials de treball, així com els mètodes de treball i les característiques de l'empleat (qualificació, formació, etc.). És important realitzar fotografies i descriure la forma en què es van produir els danys.

2. Integració de dades. Després de la recollida de dades, s'ha de realitzar una valoració de la informació recopilada. Totes aquestes dades han de quedar registrats per a la seva posterior anàlisi.

3. Anàlisi de causes. És l'etapa més important per esbrinar les causes de l'accident. A partir d'aquest punt es podran iniciar les mesures preventives que eliminin o redueixin els riscos que succeeixi un altre sinistre.

4. Selecció de les causes principals. Se seleccionessin aquelles causes que, en cas de ser eliminades, donen com a resultat la desaparició de l'accident.

5. Ordenació de resultats. Les dades i les causes s'ordenaran amb criteris d'actuació preventiva.

6. Informe. Ha de recollir tots els aspectes de l'accident (data i autors de la recerca, persones entrevistades, fotografies, plànols i mesures preventives, etc.)