×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Què és l'absentisme laboral?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l'absentisme laboral com la no assistència al treball per part d'un empleat que hauria d'assistir, per causes justificades reconegudes legalment (incapacitat temporal, permisos relacionats amb l'activitat sindical...) o injustificades (retards, sortir a fumar, encàrrecs, cuidat dels fills o de persones majors, etc.).

Existeix un tercer tipus d'absentisme, el presencial, que es dóna quan l'empleat vas agafar al lloc de treball, però dedica el seu temps a altres tasques no relacionades amb l'activitat professional.

Les conseqüències d'aquest fenomen estan relacionades amb la reducció de la productivitat de l'empresa, així com problemes organitzatius, i un augment dels costos, ja que l'organització haurà de cobrir el lloc.

Causes ocasionals de l'absentisme

Causes justificades

Els accidents en el lloc de treball a conseqüència de les males condicions de l'espai, així com els accidents vials, in-itinere, que es produeixen en els trajectes de casa al treball i viceversa.

Les malalties laborals causades per l'exposició dels treballadors a agents químics, biològics i cancerígens, són algunes de les causes recollides en el quadre legal de Malalties Professionals.

Una altra causa d'absentisme laboral es dóna en les dones embarassades, en els casos en què existeixi risc en l'embaràs i/o durant el període de lactància, entre altres casos.

Causes injustificades

Les absències injustificades reiterades i la falta de puntualitat es consideraran absentisme per part del treballador.

No obstant això, les organitzacions poden prendre mesures per reduir l'absentisme en l'empresa. Recents recerques han demostrat que les iniciatives en el lloc de treball poden contribuir a reduir l'absentisme per malaltia en un 27% i els costos d'atenció sanitària per a les empreses en un 26%, segons publica l'OMS.

Per a més informació sobre eines de reducció de l'absentisme en l'empresa, entra al nostre Portal de Gestió de l'Absentisme.