×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L'ocupació assalariada guanya terreny a l'autoocupació durant la recuperació econòmica.

Segons les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, en els nou mesos transcorreguts del 2016, el ritme de creixement de l'ocupació per compte propi ha estat del 0,99%, la qual cosa significa menys d'una tercera part del que va augmentar l'ocupació assalariada (3,36%) durant aquest últim període de recuperació.

La tendència d'aquestes dades coincideix amb la de l'any passat, etapa en la qual el règim general va augmentar el seu nombre d'afiliats un 3,6%, mentre que l'ocupació autònoma solament va augmentar un 1,35%. Així doncs, sembla que fer-se autònom ha perdut atractiu enfront de l'ocupació a sou.

No obstant això, durant els anys més difícils de la crisi econòmica (2011, 2012, 2013) la situació va ser la contrària. L'ocupació autònoma va ser la solució per a molts treballadors que no trobaven un lloc per compte d'altri. Així i tot, aquest règim encara està molt lluny dels nivells que va obtenir previs a la crisi, amb 300.000 ocupats menys que els que tenia l'any 2007.

Finalment, si analitzem aquestes dades per sectors, observem com el comerç se situa en el primer lloc del rànquing amb un major nombre d'autònoms (813.478 afiliats), seguit de la construcció (363.952 ocupats) i l'hostaleria (332.737 afiliats). Si bé és cert, el sector immobiliari és el que ha acumulat un major creixement en aquest últim any, amb un total de 2.969 ocupats que representen un increment interanual del 8,29% fins a setembre d'aquest any.