×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Cotitzar per la base mínima, el més freqüent entre els autònoms espanyols

Segons les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, el 86,2% dels autònoms no supera la base mínima de cotització. Aquest percentatge s'eleva al 90% quan l'edat és inferior als 40 anys, als estrangers (97,3%) i els que porten menys temps donats d'alta (menys de 5 anys).

No obstant això, a partir dels 55 anys, el 30,1% cotitza per una base superior a la mínima, fet que està relacionat amb la proximitat a l'edat de jubilació.

Més concretament, del total de 3.211.244 afiliats al Règim Especial Treballadors Autònoms (RETA), 2.145.872 cotitzen per la base mínima, la qual cosa suposa el 66,8%. Entre la base mínima i 1,5 per la base mínima es troben un total de 722.434 autònoms, la qual cosa suposa el 22,5%.

D'altra banda, entre els quals cotitzen l'1,5 per la base mínima i per 3 la base mínima es troben 298.132 afiliats, la qual cosa suposa un 9,3%. Finalment, hi ha 44.806 afiliats que cotitzen superant més de 3 vegades la base mínima, la qual cosa suposa un 1,4%.

Les dades del Ministeri també mostren que del total dels autònoms, actualment, el 55,2% fa més de cinc anys que s'han donat d'alta a la Seguretat Social, i entre aquests, el percentatge és major en aquells que són homes, els de més edat, els nacionals, en el sector agrícola i en les comunitats autònomes d'Aragó, Castella i Lleó, Navarra i la Rioja.

Si analitzem els nombres per sector d'activitat, observem com el 11, 9% treballa en l'agricultura, el 4,5% en la indústria, el 10,7% en la construcció i el 72,9% en el sector serveis, No obstant això, el percentatge de majors de 55 anys en el sector agricultura és molt superior a la mitjana nacional.

De la mateixa manera, el 4,8% dels autònoms compaginen la seva activitat amb una altra per compte pròpia (pluriactivitat), la qual cosa és més freqüent entre els joves menors de 25 anys (8,5%) i aquells que tenen una antiguitat menor a sis mesos (9,3%).

Finalment, les dades també revelen que el 21,9% dels autònoms té assalariats a càrrec seu. Aquest percentatge s'incrementa a mesura que augmenta la base de cotització, fins a un màxim del 35,5% entre els quals tenen bases superiors a tres vegades la base mínima.