×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Dia Mundial contra la Sida: L'educació sexual, una eina per a la prevenció

Com cada 1 de desembre des de 1988, avui se celebra el Dia Internacional de l'Acció contra la Sida. Aquesta celebració té diferents finalitats. D'una banda, pretén sensibilitzar i recordar a les persones que han mort a causa d'aquest virus, al mateix temps que s'intenten combatre els prejudicis que acompanyen aquesta malaltia i informar sobre el seu contagi i tractament. En definitiva, és un dia que serveix per reconèixer la intensa labor que realitzen moltes persones durant tot l'any.

Si parlem d'estadístiques, malgrat que la malaltia ha passat en aquests últims anys de ser mortal a tenir un tractament efectiu, les xifres ens mostren que encara queda molt per fer. En 2015, segons les últimes dades de Creu Roja, 2,1 milions de persones a tot el món es van infectar amb VIH, i de tots ells, 150.000 eren nens i nenes. A Espanya, cada any el contreuen 1.000 joves.

Segons els experts, una de les armes més eficaces que tenim a les nostres mans per prevenir la malaltia és la lluita des de les aules, dotant als més joves d'una educació sexual que eviti que els adolescents corrin riscos i que els permeti demanar ajuda en cas que la necessitin. Aquesta eina és fonamental per combatre la mala informació que tenen els joves espanyols de les malalties de transmissió sexual i els prejudicis i estereotips que existeixen sobre la sida.

És fonamental que aquestes campanyes informatives siguin inclusives i que estiguin dirigides a tot tipus de persones per poder arribar també a altres sectors de la població, com la comunitat gai, ja que segons les dades del Ministeri de Sanitat, la via de transmissió més freqüent del VIH al nostre país, encara segueix sent la sexual, que representa un 79% del total de casos (el 53,6% en homes que tenen relacions sexuals amb altres homes).

No obstant, a pesar que el desenvolupament dels tractaments ha permès reduir la mortalitat, el VIH continua sent en el 2016 un important problema de salut pública, a tot el món i també al nostre país. Per això, és necessari acabar, d'una vegada per totes, amb la ignorància i la falta d'educació sexual en la nostra població, i especialment entre els més joves, per evitar que aquests posin en risc, no solament la seva salut, sinó també les seves vides.