×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Persisteix la desigualtat salarial

A l'informe mundial sobre salaris 2016/2017 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) publicat aquesta setmana, s'analitzen les remuneracions dels treballadors en el 2015, i s'estudien les desigualtats que persisteixen en els llocs de treball i entre unes empreses i unes altres.

En primer lloc, l'estudi posa de manifest que el creixement del salari real mundial va començar a recuperar-se en 2010, però va tornar a desaccelerar-se a partir del 2012, per tornar a descendir en 2015 del 2,5% a l'1,7%, arribant d'aquesta manera, al seu mínim històric en quatre anys.

No obstant això, existeixen diferències entre els països en aquestes dades. Mentre en els emergents i en desenvolupament els salaris es van frenar en 2015, en les nacions més desenvolupades del G-20, les retribucions van augmentar des del 0,2% del 2012 a l'1,7% en 2015, la taxa més elevada dels últims deu anys.

D'altra banda, en la segona part de l'estudi, aquella en la qual s'aborda la desigualtat en el lloc de treball, s'explica que en la major part dels països els salaris van pujant gradualment en gairebé tota la distribució salarial, encara que en arribar al 10% superior es registra un augment dràstic, especialment en el cas de l'1% d'assalariats amb el nivell màxim de remuneració.

En relació a aquestes dades, l'informe indica que els salaris i la desigualtat en el treball no vénen determinats solament pel perfil de les persones en termes de competències (edat, estudis, experiència, sinó que hi ha una altra sèrie de factors determinants, com el gènere, la grandària de l'empresa, el tipus de contracte i els sectors als quals pertanyen els treballadors.

Finalment, en aquest context, la OIT proposa algunes possibles solucions per combatre-la desigualtat salarial. Així doncs, es proposa fomentar un major creixement salarial allí on sigui possible, a més d'apostar per les negociacions col·lectives, l'autoregulació de les remuneracions excessives en les empreses, i la promoció de la productivitat.