×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Absentisme laboral. Com impacta en l'empresa?

L'absentisme laboral és l'absència o abandonament del lloc de treball justificat o injustificat.

Classes d'absentisme

Les faltes d'assistència al treball es poden dividir en tres grups segons les seves causes:

  • L'absentisme voluntari o injustificat és l'abstenció deliberada o injustificada d'acudir al treball. És considerat un incompliment del contracte de treball i, per tant, és sancionable per l'empresari en funció de la gravetat de la falta.
  • L'absentisme justificat són faltes que no queden expressament excloses per la legislació o pels convenis col·lectius. S'ha de considerar absentisme fins i tot les baixes mèdiques que no superin els 20 dies. Les faltes d'assistència poden ser motiu d'extinció del contracte de treball quan superin determinats percentatges d'absència en un curt període.
  • I, finalment, les faltes d'assistència no considerades absentisme són aquelles derivades de situacions especialment protegides. És a dir, no es consideren absències en el lloc de treball, les degudes a accidents de treball, maternitat o paternitat, malalties causades per l'embaràs i absències derivades de la violència de gènere.

Conseqüències d'absentisme laboral

Aquest acte comporta una sèrie de conseqüències que incideixen directament sobre l'empresa. La falta de personal provoca que les empreses hagin de reorganitzar-se generant d'aquesta manera costos i perdent temps valuós. A més, la càrrega de treball que suporta el treballador absent recaurà en els altres treballadors, generant un clima d'hostilitat per part dels companys en haver de fer més tasques. En alguns casos, les empreses opten per contractar personal nou, per la qual cosa suposa un augment de la despesa en formació i en assegurances socials.

A vegades, l'absència d'un dels treballadors pot arribar a parar la seva productivitat. Haver de reorganitzar a l'equip de treball quan falta algú, pot tornar-se una tasca complicada. Si la productivitat es veu danyada pot provocar la pèrdua dels clients.

Millores per a reduir l'absentisme laboral

Per a poder reduir les faltes dels treballadors i evitar futures conseqüències, es poden interposar una sèrie de bones pràctiques que poden ajudar a disminuir els índexs d’absentisme:

  • Generar un horari flexible de treball que ajudi el treballador a conciliar la seva vida familiar.
  • Per aconseguir un treball més dinàmic i que l'empleat no se senti sotmès a un alt nivell d'estrès, és aconsellable reduir la càrrega de treball.
  • És important crear un entorn de vida saludable perquè els treballadors no emmalalteixin amb freqüència: oferir fruita als treballadors, proporcionar descomptes per a gimnasos, etc.
  • Organitzar esdeveniments deriva en un bon ambient entre els equips i, a més, pot ajudar a la relació entre directius i treballadors.
  • Fer reunions i mostrar els resultats positius dels objectius implantats pot generar una motivació extra per als treballadors.

Els treballadors són el principal engranatge per a les empreses, d'aquesta manera si hi ha un alt percentatge d'absentisme laboral en l'empresa, pot detonar en conseqüències greus com la pèrdua de beneficis i la reputació de l'entitat es pot veure afectada.

En Mútua Intercomarcal t'oferim un portal de gestió de l'absentisme amb recursos especialitzats per minimitzar els riscos de l'absentisme en la teva empresa. Fes clic aquí i dona-li un cop d’ull!