×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Simplificació de tràmits per a l'accés a l'atur pels autònoms

Els treballadors autònoms tindran més fàcil accedir a la prestació d'atur gràcies al projecte de llei de mútues col•laboradores de la Seguretat Social aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, en què se simplifiquen els tràmits per al cobrament d'aquesta prestació. Fins ara, l'accés dels autònoms al cobrament de l'atur estava lligat a la cotització per contingències professionals. La norma aprovada desvincula ambdós conceptes i manté com a voluntària la cotització per cessament d'activitat, el tipus s'adaptarà a les lleis de pressupostos, oscil•lant entre el 2,2% i el 4%.

Una de les queixes majoritàries de les organitzacions d'autònoms és que era pràcticament impossible de demostrar l'existència de circumstàncies econòmiques que demostrin pèrdues o disminució d'ingressos que justifiquin el cessament d'activitat. El projecte de llei redueix del 30% al 10% el nivell de pèrdues anuals per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció que havien d'acreditar els autònoms per accedir a la prestació, alhora que es milloren els mitjans de prova que poden utilitzar. Segons fonts d'Ocupació, la documentació a acreditar pels treballadors per compte propi es desenvoluparà en un reglament, que es dissenyarà amb la consulta prèvia amb les organitzacions d'autònoms i agents socials. Actualment, es rebutgen el 80% de les sol•licituds que realitzen els autònoms per cobrar l'atur, segons va apuntar la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que creu que ara s'haurà millorat.

Segons dades facilitades per Báñez, a tancament del primer trimestre, més de 642.000 autònoms cotitzaven voluntàriament per la prestació de cessament d'activitat, però de les sol•licituds cursades per obtenir-la, només el 26% van ser resoltes favorablement per part de les mútues, entitats que gestionen aquesta prestació.