×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El benestar dels treballadors, un benefici per a l'empresa

L'Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball calcula que a la Unió Europea es perden uns 136.000 milions cada any per la caiguda de la productivitat i els tractaments derivats de trastorns mentals, com l'estrès. ## Rendiment empresarial deficient, absentisme o presentisme són algunes de les conseqüències que detecta Brussel•les, que per motivar les empreses a combatre aquests problemes ha posat en marxa la campanya “Treballs saludables 2014-2015".

Espanya es posiciona com una dels països on les empreses es mostren menys preocupades pel benestar dels seus treballadors. Entre els principals problemes a nivell espanyol es troba que importa poc organitzar bé la feina perquè fer hores extra no es considera anormal, així com tampoc ho és la mala comunicació entre caps i empleats o que no es prenguin mesures sobre l'assetjament laboral. Així ho posa de manifest l'estudi de la Comissió Ipsos elaborat el 2013, que evidencia que per al 49% dels espanyols és habitual patir estrès al lloc de treball i només el 29% creu que hi ha un compromís de l'empresa per controlar-lo bé, davant el 56% de mitjana i sent el percentatge espanyol el més baix de la Unió Europea. En aquest sentit, només el 17% de les empreses espanyoles va modificar els horaris, enfront del 30% d'Alemanya, el 33% de França o el 38% del Regne Unit. En el camp de l'estrès, si bé és cert que preocupa al 42% de les empreses d'aquest país, també ho és que aquest percentatge és molt inferior al 48% del Regne Unit, el 66% de les empreses d'Alemanya o al 80% de Suècia.

El mateix informe va mostrar que només el 21% de les empreses espanyoles té previst fer front a la intimidació i l'assetjament als seus empleats, un percentatge similar a França (21%) i Alemanya (18%), però molt per sota de països com Suècia (71%), Holanda (51%) o el Regne Unit (80%). De la mateixa manera, només un 13% de les empreses espanyoles va manifestar interès en resoldre la mala comunicació entre la direcció i els treballadors.

L'agència europea adverteix que els riscos psicosocials, com l'esgotament i la depressió, deriven d'una mala gestió de la plantilla i poden provocar problemes de salut mental, esgotament i mala salut física, especialment malalties cardiovasculars i trastorns musculoesquelètics.