×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Aquest diumenge, canvi d'horari

La matinada de diumenge acaba l'horari d'estiu i comença l'horari d'hivern. Així, els rellotges retrocedeixen una hora la nit de dissabte a diumenge: a les tres seran en realitat les dues de la matinada. A les Canàries, a les dues seran la una de la matinada. ##

El canvi d'horari ve determinat per la Directiva Europea, que fixa que l'horari d'estiu comença l'últim diumenge del mes de març i acaba el darrer diumenge d'octubre. D'aquesta manera, a partir de diumenge recuperem l'hora oficial a Espanya: anar una hora per davant de l'horari que marca el meridià de Greenwich.

El costum d'endarrerir el rellotge a l'hivern i avançar-lo a l'estiu va començar el 1974 per poder aprofitar millor la llum solar i així consumir menys electricitat després de la primera crisi del petroli. Actualment, segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), el potencial d'estalvi en il•luminació a Espanya pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5% del consum elèctric en il•luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros. Per contra, el president de la Comissió Nacional per a la Racionalització d'Horaris Espanyols, Ignacio Buqueras, pensa que el millor seria quedar amb l'actual horari.