×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Els costos laborals d’Espanya s’igualen amb els de la resta d’Europa

Espanya aconsegueix recuperar la competitivitat als mercats exteriors de béns i serveis després d’alinear el cost laboral unitari (CLU) a la mitjana europea. Aquesta alineació és conseqüència de la devaluació interna i de la moderació salarial dels últims tres anys.

Els costos laborals unitaris acumulen a Espanya cinc anys de descensos, amb una contracció nominal agregada del 7,8%, el que suposa caiguda anual mitjana del 1,56%, segons les dades proporcionades pel Banc d'Espanya. Amb aquesta disminució, s'absorbeix una quarta part del 30,03% d'avanç registrat entre 2000 i 2009. Per tant, els costos laborals unitaris han avançat d'un 22,23%. A la zona euro, els CLU han pujat des que va arrencar aquests últims anys 22,76 punts, amb avanços pràcticament en tots els exercicis, amb l'única excepció de 2010, quan van baixar un 0,7%. Per tant, l'avanç dels costos laborals unitaris és ara gairebé igual a Espanya (22,23%) que a la zona euro (22,76%).

Atenent exclusivament a la competitivitat mesurada pels costos laborals unitaris totals, Espanya és ja plenament competitiva amb la Unió Europea i amb la zona euro, tot i que segueix allunyada de la mitjana dels països industrialitzats del món.