×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Com actuar davant un sisme

Ahir, un terratrèmol amb epicentre a la província d'Albacete sacsejava part del centre del país. Podem pensar que és un fet aïllat, no obstant això a Espanya es produeixen uns 2.500 terratrèmols a l'any, dels quals només sentim una mitjana de dues al mes, segons la Xarxa Sísmica Espanyola. A l'hora del sisme que va succeir ahir, molta gent es trobava en el lloc de treball. Però, sabríem com actuar davant un terratrèmol?

En cas de notar tremolors, podem seguir uns consells bàsics per posar-nos fora de perill fins que passi, sempre mantenint la calma:

Hem de romandre dins de l'edifici fins que tot passi i mai dirigir-nos a la sortida, en la qual es podria generar un devessall.

Durant el sisme, es recomana evitar romandre prop d'objectes que puguin caure sobre nosaltres tals com prestatgeries o armaris.

Un altre consell bàsic és buscar un lloc segur on refugiar-nos, com per exemple, sota les llindes de les portes, al costat d'un pilar o paret mestra o bé sota mobles sòlids. Les finestres, vidrieres, llum, etc., també poden caure, esclatar i tallar-nos, per la qual cosa també haurem d'allunyar-nos.

Intentem no entrar en un estat de pànic i, entre els companys, propiciar un ambient de calma.

En el cas d'estar en cadira de rodes, bloqueja les rodes i cobreix el teu cos doblegant-te sobre tu mateix. És important que protegeixis el teu coll i cap amb les mans o amb un altre objecte, com una manta.

No utilitzar cap tipus de flama durant o després del tremolor, usem llanternes per il·luminar-nos. De la mateixa manera que no hem d'usar l'ascensor, millor les escales.

I per acabar, és important tenir en compte que en una situació com un terratrèmol, cal intentar usar el telèfon mòbil solament en cas necessari, per evitar col·lapsar les línies de comunicació de les autoritats.