×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Prevenció de riscos laborals de caràcter psicològic

Divendres passat, Tomás Burgos, secretari d'Estat de la Seguretat Social, va participar en la jornada “Resolució dels conflictes personals des de l'àmbit laboral”, que es va celebrar en l'Institut Nacional de Salut i Higiene en el Treball. En aquesta jornada, el secretari va posar de manifest l'existència dels anomenats “riscos emergents”, d'índole psicològica i mental, que sofreixen molts treballadors. Aquests riscos són alteracions de la salut que vénen donats per determinats motius psicològics.

El responsable de la Seguretat Social va ressaltar la necessitat que, tant les empreses com les administracions, prestin especial atenció a aquest fet, i es prenguin mesures integrals per ajudar als treballadors a superar les situacions que afectin de forma negativa en la seva prestació, promovent les condicions adequades en el treball. Aquests riscos laborals de caràcter psicològic estan darrere de l'increment del nombre de baixes, per la relació que s'estableix entre l'entorn personal i laboral del treballador, i que no tenen el seu origen en un accident o malaltia comuna o professional.

De la jornada s'extreu el concepte d’“empresa saludable”, definit per l'OMS, i que se sustenta en un benestar físic, psíquic i social. Aquest concepte es fa visible en el canvi de perspectiva legislativa on el que es prioritza és la prevenció d'aquests fets lesius, i no tant la compensació econòmica de danys i perjudicis provocats en el treball. És a dir, prevenir que ocorrin aquestes situacions.

Finalment, Tomás Burgos va recordar que, precisament per evitar aquestes alteracions de la salut, de cara al futur s'ha de donar major importància a la integració laboral i als factors de benestar. En uns anys, es produirà una convivència entre generacions, i s'haurà de crear un espai comú per evitar l'aïllament i la fragmentació en l'àmbit laboral.