×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El potencial de la tecnologia en el sector salut

La irrupció de la tecnologia en el sector salut cobra especial importància pels grans avantatges que aporta en la prestació de serveis de salut per a la ciutadania. De manera que l'impacte del big data es fa extensiu a tots els actors del sector salut.

El desenvolupament de les TIC en el sector porta implícit un canvi dels models tradicionals de la sanitat, amb l'objectiu de crear solucions adaptades a nous models assistencials centrats en el pacient.

D'aquesta manera, s'identifiquen una sèrie de tendències que canviaran el sector salut en la pròxima dècada.

Wearables

L'ús d'aquests dispositius ens permetrà cuidar de la nostra salut. Podem trobar des de polseres per controlar la diabetis tipus 1 en nens, ulleres per combatre el jet lag, cascos intel·ligents per a motocicletes, lentilles per controlar el glaucoma, fins a implants dactilars per a cecs.

Aquests wearables mantenen un seguiment constant del pacient, convertint-se en una potent eina per al diagnòstic prematur, així com per al seguiment de malalties, alguna cosa especialment important en malalts crònics.

L’Internet de les coses

Genera un nou concepte de relació entre pacient i doctor, sent la tecnologia capaç d'establir aquest vincle en temps real i mantenir un contacte més directe entre tots dos. Però si, a més de connectar dispositius a persones, connectem aquests dispositius a altres dispositius, sense importar la interfície, tindrem millors eines per al mesurament i control de la salut dels pacients. A més, amb la informació recopilada, permeten una anàlisi més àgil, i amb això, major rapidesa i precisió en la presa de decisions respecte al tractament.

Realitat virtual (RV) i realitat augmentada (RA)

Malgrat que el seu ús no s'ha estès tant en el sector de la medicina, aquesta tecnologia permet recrear en 3D el cos d'un pacient i interactuar amb ell, sent un dels millors mètodes de planificació i assaig quirúrgic, en totes les seves branques. Aquesta pràctica es va iniciar en 2013 a la Universitat de Standford, amb la col·laboració de Nvidia.

A més, la realitat augmentada contribueix en el tractament de fòbies, pors o l'autisme, en recrear diverses situacions a les quals enfrontar-se i entrenar-se.

Impressió 3D

Tecnologia que obre un món de possibilitats en l'àmbit de la medicina. Les impressores 3D permeten crear òrgans (orelles, ronyons, fins i fins i tot el propi cor), teixits i pròtesis a mesura de cada individu.

Apps

Normalment associem les aplicacions mòbils als moments d'oci i relacions socials, però existeixen multitud d'aplicacions que ens ajuden a tenir un major control i cura de la nostra salut. Aplicacions per consultar informació de medicaments, com Vademecum Mobile 2.0; aplicacions de diagnòstic, com Dermomap, una guia visual per ajudar en el diagnòstic de problemes de pell; o altres enfocades al seguiment i tractament de malalties.

Big Data

En el sector salut és on el Big Data té major impacte. Els pacients, les clíniques, els hospitals tenen quantitats massives de dades clíniques, en formats escrits en paper o electrònics però que romanen sense utilitzar per la dificultat i impossibilitat material de “digerir-los” de forma efectiva. De manera que les aplicacions del Big Data en el camp de la salut podrien suposar quantiosos beneficis en matèria econòmica al sector públic europeu i al sector de sanitat dels EUA, podent reduir l'elevat cost que actualment suposa per a l'administració.

Aquestes tendències posen de manifest que, tal com van vaticinar tres experts en el MIHealth Forum de 2013, l'anomenada Medicina de les 4P: personalitzada, predictiva, preventiva i participativa, està cada vegada més a prop.