×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Dona amb alt nivell d'estudis i nativa, el nou perfil de treballador jove a Espanya

La recuperació econòmica no està arribant a tots els col·lectius de treballadors. Així, els que se situen a la franja d'edat d'entre 16 i 39 anys, i que durant la crisi es van trobar amb el procés de destrucció d'ocupació, encara no s'han recuperat.

Tot el contrari li ocorre al grup de 40 a 64 anys, on l'ocupació ha crescut un 9,3%. Així ho reflecteix l'informe de ManpowerGroup “2008-2016: Reptes i paradoxes del mercat laboral en els joves a Espanya”, presentat pel president del grup a Espanya, i el catedràtic d'economia aplicada de la Universitat de Barcelona.

D'altra banda, l'informe constata que els canvis estructurals soferts per la població en edat de treballar han modificat substancialment el perfil del treballador jove al nostre país.

Actualment es correspon amb el d'una dona, de més edat, amb alt nivell d'estudis, nativa, treballadora del sector serveis, amb un major pes de la jornada a temps parcial i contractada de manera indefinida en major mesura.

Motius que han produït la situació actual dels joves

El canvi de comportament i hàbits d'aquesta població, la reducció de l'oferta d'ocupació per als joves pel desajustament entre oferta i demanda, i la demografia, expliquen que molts d'ells no hagin trobat un lloc de treball.

Manpower explica que molts dels quals van arrencar la crisi en el col·lectiu juvenil han passat a formar part del grup de 40 a 64 anys i els joves que han anat entrant al mercat laboral no han estat suficients en nombre per reemplaçar als anteriors.

Ocupació temporal es recupera, i el fix no aixeca cap

Entre el primer trimestre de 2008 fins al 2016, s'han destruït prop de 4 milions d'ocupacions juvenils, i el desajustament demogràfic només ha agreujat la situació, sent responsable de la desaparició d'1,9 milions de llocs de treball.

A pesar que la recuperació econòmica no està millorant la situació laboral dels joves, l'ocupació juvenil està avui millor qualificat que abans de la crisi.