×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La mala qualitat de l'aire produeix més de 25.000 morts prematures a Espanya

Cada dia, els espanyols estem exposats a nivells de contaminació de l'aire per sobre de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. Segons l'informe ‘La qualitat de l'aire en l'Estat espanyol durant 2015’, elaborat per Ecologistes en Acció, el 99% dels espanyols va respirar aire contaminat en 2015.

Entre les causes, l'organització assenyala als automòbils com a principal causant de la mala qualitat de l'aire, pel repunt del tràfic i el frau de les emissions declarades, entre altres.

Cada any es produeixen més de 25.000 morts prematures a Espanya per afeccions derivades de la contaminació de l'aire.

Per realitzar l'estudi, Ecologistes en Acció ha analitzat les dades recollides per les 700 estacions oficials de mesurament instal·lades en tot el país, amb el que s'han pogut obtenir dades de la qualitat de l'aire per comunitats autònomes i per substàncies contaminants.

Valors fora de la legalitat vigent

Si es prenen com a referència els "valors límit" establerts per la normativa espanyola i europea, gairebé 20 milions de persones, el 40% dels espanyols, respira aire contaminat.

I segons les dades de l'Agència Europea del Medi ambient, els costos sanitaris li resten a les arques estatals uns 32.000 milions d'euros anuals, un 2,8% del PIB, segons les dades aportades per l'OMS i l'OCDE.

La contaminació de l'aire és actualment el major risc per a la salut dels europeus, ja que el 95% d'ells estan exposats a nivells superiors del recomanat per l'OMS, segons les dades recollides en l'informe ‘Panorama Mediambiental Global (GEO-6): Avaluacions Regionals’, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient i la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides.