×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El consum d'alcohol i drogues, un problema que s'estén a la família i companys de treball

La prevalença del consum de drogues segueix sent estable a tot el món, i malgrat que no és un problema nou, sí que ha adquirit noves dimensions. Segons l'Informe Mundial sobre les Drogues 2015 de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte –UNODC- s'estima que un total de 246 milions de persones - una mica més del 5% dels majors de 15 a 64 anys a tot el món - van consumir una droga il·lícita en 2013.

El consum de drogues en el treball té greus conseqüències, i els empleats que abusen d'aquestes substàncies i de l'alcohol registren un 66% més d'absentisme laboral i presenten més demandes indemnitzatòries que els no consumidors, segons xifres publicades el Departament de Treball dels Estats Units. I en el Regne Unit es va comptabilitzar que entre 11 i 17 milions de jornades laborals es perden cada any a causa de l'abús de l'alcohol.

A aquestes dades recollides per l'Organització Internacional del Treball (OIT), han de considerar-se, així mateix, els efectes d'un major risc de lesió, depressió, estrès i deterioració de l'estat d'ànim dels treballadors, impacte que s'estén a la família i companys de treball.

Factors de risc del consum de drogues

D'altra banda, la Fundació Espanyola del Cor, adverteix de les conseqüències que determinades drogues tenen per al nostre cor.

Substàncies com la cocaïna i els seus derivats, són responsables dels diferents graus de taquicàrdia, vasoconstricció i elevació de la pressió arterial, de manera que el perill de sofrir un infart agut de miocardi en persones de baix risc és 24 vegades superior durant els 60 minuts següents al consum de cocaïna, amb independència de la dosi, la via o si es tracta d'un consumidor crònic, esporàdic o de primera dosi.

O el cànnabis, que és la droga il·legal més utilitzada a Espanya, pot ocasionar una disminució del llindar d'angina en pacients amb cardiopatia isquèmica subjacent, i en rares ocasions, desencadenament d'un infart de miocardi.

El simple consum en determinades situacions ja pot resultar altament perillós, com en el cas del consum d'alcohol en tasques que impliquin atenció psicomotriu tals com conduir, manejar maquinària, o el consum de tabac, en presència de productes inflamables o explosius.

Per tant, el consum d'alcohol i altres drogues són una font de conflictes laborals i extralaborals, sent un problema que no només afecta el consumidor, sinó també a l'ambient laboral i l'eficàcia d'una empresa.

Us deixem l'última sèrie de consells de salut "Les Addiccions", que us ajudaran a la detecció precoç d'aquestes situacions.