×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Què és l'estrès tèrmic per calor?

A l'estiu, els professionals que treballen a l'aire lliure estan exposats a elevades temperatures que, en molts casos, desemboquen en situacions de risc. Per això, cal conèixer els riscos, les mesures preventives adequades, i els diferents símptomes.

La causa del problema no és només l'elevada temperatura, sinó l'acumulació excessiva de calor en l'organisme, que es pot produir tant per les altes temperatures, com per la calor que genera el cos en activitats físiques intenses.

Què és l'estrès tèrmic per calor?

És la càrrega de calor que els treballadors reben i acumulen en el seu cos i que resulta de la interacció entre les condicions ambientals del lloc on treballen, l'activitat física que realitzen i la roba que porten.

Resulta especialment perillós en els treballs a l'aire lliure com la construcció, l'agricultura, la ramaderia, etc., així com els realitzats en llocs tancats amb excessiva calor (mineria, foses, forns, cuines, etc.).

Per evitar situació en els quals la salut pugui veure's perjudicada, hem de conèixer quins són els efectes de la calor sobre la salut i poder actuar amb rapidesa.

Erupció cutània. Deguda a la sudoració excessiva, i produeix picors i enrogiment de la pell.

Enrampades. Provocats per la perduda de sals a causa de la intensa sudoració. Al moment en què tinguem aquests símptomes, s'ha de descansar i beure begudes isotòniques o aigua amb sals.

Deshidratació. Requereix beure petites quantitats d'aigua cada 20 minuts.

Síncope per calor. Pèrdua temporal del coneixement. Sol començar amb pal·lidesa, visió borrosa, mareig i nàusees. En cas d'experimentar aquests símptomes, hem de col·locar-nos en posició horitzontal en un ambient fresc amb els peus aixecats, afluixar-nos o llevar-nos la roba i refrescar-nos amb aigua i ventar-nos.

Cop de calor. Fenomen poc freqüent però MOLT GREU. La temperatura augmenta de forma incontrolada per sobre dels 40 °C, la pell es torna seca i calenta. Apareixen convulsions i coma; fins i tot pot provocar la mort.

Si experimentem aquests símptomes o algun company, requereix atenció hospitalària urgent.

Per a més informació, no dubtis a consultar el nostre manual de prevenció de l'estrès tèrmic per calor.