×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Mesures per garantir la protecció de la maternitat en el treball

Les treballadores embarassades, així com les que han donat a llum recentment i les que estan en període de lactància, es troben protegides per la Llei de Prevenció de Riscos Laborals referent a la protecció de la maternitat, des del moment en què aquestes comuniquen el seu estat, o bé, aquest es fa evident.

Per tant, l'empresa ha de tenir en compte els riscos, procediments i condicions de treball que puguin influir negativament en la salut de les treballadores o en el fetus. D'aquesta manera, l'organització haurà de revisar l'avaluació de riscos per poder comprovar si existeix en l'empresa alguna font de dany.

En cas en aquest cas, s'hauran de prendre les mesures necessàries perquè la treballadora deixi d'estar exposada als riscos detectats. En el cas que resulti impossible adaptar les condicions a la treballadora, i aquesta segueixi exposada a situacions de risc certificat per un informe mèdic, se li haurà d'assignar un altre lloc o funció compatible amb el seu estat.

A més, s'ha de facilitar a l'entitat responsable de la vigilància de la salut un informe sobre l'estat de salut de la treballadora, per a la seva posterior avaluació i valoració sobre la necessitat d'adoptar mesures preventives i de protecció addicionals.

Possibles fonts de dany en les treballadores embarassades o en període de lactància natural

  • Xocs, vibracions o moviments en llocs de conducció de vehicles
  • Radiacions no ionitzants durant el tractament d'equips d'ona curta.
  • Fred i calor extrems en treballs en cambres frigorífiques i treballs a l'aire lliure (si hi ha temperatures extremes).
  • Moviments i postures, així com desplaçaments en treballs dempeus durant llargs períodes.
  • Agents biològics (toxoplasma i virus de la rubèola) en treballs on es requereix el contacte amb éssers vius.

Possibles mesures preventives

  • Per reduir l'exposició a aquestes i altres situacions de risc, es poden establir algunes de les següents mesures preventives.
  • Establir un sistema de pauses per evitar que la treballadora estigui durant llargs períodes dempeus o asseguda.
  • Adaptar el lloc de treball per impedir que la realització de treballs en postures incòmodes.
  • Subministrar líquids calents en el cas d'ambients freds i hidratació suficient (aigua) per a les altes temperatures.

 

Si l'empresa té qualsevol dubte respecte als riscos detectats, així com les mesures preventives que ha d'aplicar, haurà de consultar amb el Servei de Prevenció Aliè amb el qual té contractada la vigilància de la salut perquè li aconselli.