×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Què és la Síndrome del túnel carpià, i com podem prevenir-ho

El túnel carpià és un espai situat en la nina, per on passen els tendons dels dits i el nervi mitjà. El nervi mitjà és el que permet la sensibilitat i moviment en el costat de la mà on es troba el dit polze. Per tant, inclou el palmell de la mà, el dit polze, l'índex, el dit mitjà, i el costat del dit anul·lar del costat del polze.

 

Causes de la síndrome del túnel carpià

La síndrome del túnel carpià pot ser causat per la compressió del nervi mitjà al seu pas pel túnel del carp. I en l'àmbit laboral, una de les causes més freqüents és la compressió del nervi pels tendons flexors dels dits.

Relació amb el lloc de treball

Els moviments repetits de la mà i nina, la realització de moviments de pinça amb els dits de forma repetida o l'ús regular i continuat d'eines de mà vibràtils, són algunes tasques i moviments relacionats amb la síndrome del túnel carpià.

Símptomes

Les manifestacions més habituals de la síndrome són la sensació penosa de destorb i inflor de les mans, un formigueig que va fent-se insuportable, fins i tot arribant al dolor, així com l'entumiment a la mà afectada.

Normalment afecta els dits polze, índex, mitjà i part de l'anular, sent habitual que la persona afectada acabi sacsejant la mà i la col·loqui en declivi o elevada.

Mesures de prevenció

Per prevenir que els treballadors sofreixin algun símptoma dels descrits, hem d'actuar directament sobre ells, informant i entrenant perquè les postures o moviments que concerneixen risc, siguin evitats durant el desenvolupament de la labor professional.

Un bon disseny de les eines o utensilis de treball permet als treballadors relaxar la mà i la nina, evitant comprimir el nervi mitjà.

És important que, al moment en què apareguin els primers símptomes, s'acudeixi al metge perquè realitzi una avaluació, ja que la bona evolució de la síndrome dependrà d'un diagnostico precoç.