×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L'OMS fa públiques les desigualtats entre la salut de les dones i dels homes

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat l'informe “Las mujeres y la salud: los datos de hoy la agenda de mañana”, en els quals s'ha dut a terme un estudi de dades recents sobre les necessitats específiques de les dones, així com dels problemes de salut que afronten des del naixement. Les conclusions de l'informe apunten al fet que salubritat de les dones no s'ha estudiat suficientment, i que les societats del món sencer segueixen fallant a la dona en moments clau de la seva vida, particularment en l'adolescència i la vellesa.

Aquesta circumstància ha generat importants desigualtats entre la salut d'homes i dones, donant lloc a greus conseqüències per a la població femenina. Segons informa l'OMS, en més d'una ocasió s'han aplicat a les dones resultats d'estudis realitzats fonamentalment amb homes, causant errors en el diagnòstic, la prevenció o la teràpia. L'OMS explica que dones i homes afronten molts problemes de salut semblants, però les diferències biològiques són de tal magnitud que la salut de les dones mereix que se li presti una atenció particular.

Un exemple que il·lustra aquesta problemàtica són les malalties cardiovasculars. Amb freqüència les cardiopaties en dones no es diagnostiquen correctament, ja que solen presentar símptomes diferents dels homes, la qual cosa posposa el tractament i la seva curació, la qual cosa pot ocasionar funestes conseqüències.

Un altre aspecte en el qual l'informe posa l'accent és la menstruació. A pesar que són moltes les dones que encara creuen que el dolor menstrual és alguna cosa natural, que cal remeiar a força de analgèsics o antiinflamatoris, s'ha estudiat que la dismenorrea (nom que rep aquest tipus de dolor) pot ser una manifestació de diferents desequilibris hormonals, la causa dels quals ha d'investigar-se i resoldre's.

Desafortunadament, aquesta és una realitat que existeix i que, des de fa diversos anys, s'està treballant des de moltes institucions per la igualtat de gènere i la salut, tant en l'àmbit nacional com al internacional. Però per poder millorar l'atenció que rep la salut de les dones en general, resulta fonamental que elles s'impliquin en la lluita contra aquestes desigualtats, exigint més recerca centrada en les particularitats del gènere femení i en les millors solucions als seus problemes específics de salut.