×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El tecnoestrés i altres efectes negatius de les tecnologies en els treballadors

És un fet indiscutible que durant aquests últims anys, les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) s'han incorporat en la vida empresarial buscant una millora de la seva competitivitat i productivitat, a més d'arribar a ser una part pràcticament imprescindible en la nostra vida personal i en el nostre dia a dia, no només per a qüestions d'oci, sinó també, com a eina de cerca d'informació, apoderament i forma de relacionar-nos.

No obstant això, la incorporació de les TIC a la nostra vida en el seu sentit més ampli no es desenvolupa igual en totes les persones. Com a usuàries d'aquestes tecnologies, reaccionen de maneres diferents a les mateixes, i aquestes reaccions de vegades ens ajuden a millorar i progressar, però, per contra, en altres ocasions ens impedeixen un desenvolupament sa derivat de l'ús de la pròpia tecnologia.

En aquest context, el ObservatorioPRL i la Universitat Jaume I han realitzat un estudi per conèixer l'ús que es fa de les TIC i les seves conseqüències psicosocials i especialment sobre el tecnoestrés, entès com l'estrès específic derivat de la falta d'habilitat per tractar amb les noves tecnologies de l'ordinador de manera saludable. En la recerca han participat 855 persones de diferents països (55,5% d'Espanya i la resta d'altres països d'Amèrica Llatina) i amb diferents nivells d'estudis. Concretament, el 40% de la població enquestada té estudis de postgrau i el 56% ocupen càrrecs de tècnics especialistes.

Així doncs, partint de la base que tots els participants són usuaris tecnològics es va voler conèixer l'àmbit d'utilització de les TIC i el temps que dediquen a la setmana al seu ús. Segons l'estudi, més del 97% usa les TIC per a la realització del seu treball i/o motius professionals i més d'un 73% fa ús de les TIC amb finalitats lúdiques o d'oci. Així mateix, un 64% les utilitzen amb finalitats acadèmiques (estudi). Aquestes dades vénen a ratificar la importància d'aquest factor de risc al món laboral així com el seu impacte també en la vida personal i acadèmica per l'alt ús que es fa d’aquestes tecnologies. 

D'altra banda, l'informe també ens mostra els problemes que es generen per un excés en l'ús d'aquestes tecnologies. Un 34% de les persones que van participar en l'estudi consideren que l'ús excessiu de les TIC els produeix problemes o conseqüències negatives com el baix rendiment en l'estudi o treball, tensió, fatiga visual, postures inadequades, discussions de parella, no sortir amb els seus amics, etc.

En relació al factor psicosocial del contingut del treball, un 27,38% realitza tasques rutinàries i un 51,58% considera que treballa amb molta informació i dades. Pel que fa als factors psicosocials de càrrega i ritme de treball, un 31,87% afirma treballar amb terminis ajustats i un 24,79% treballar contra rellotge. Unes dades que mostren com els enquestats tenen poc control o autonomia temporal en el desenvolupament del seu treball.

En l'estudi també es constata que el 65% asseguren estar d'acord, molt d'acord o absolutament d'acord a estar tan preocupats per donar resposta a les tecnologies d'origen laboral (contestar mails, telèfon...) que obliden els seus assumptes personals, la qual cosa mostra l'increment de les demandes laborals associades a la informació i comunicació en les organitzacions.

Finalment, observem unes dades que ens posen en alerta en relació a un tipus específic de tecnoestrés, la tecnoadicció, a causa que un 32% assegura que amb freqüència o sempre, se sent malament si no té accés a les TIC (mail, mòbil, internet) i un 28 % senten un impuls intern que els obliga a usar les TIC a qualsevol moment i lloc.

En aquest sentit, serà necessari adoptar mesures preventives i organitzatives que limitin aquesta connexió virtual després del treball. Estar permanent connectat al treball suposa un risc per a les persones que a més d'afectar a la seva salut psicofísica afecta també a l'esfera personal.