×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L'estalvi energètic que suposa el canvi horari

Durant la matinada del diumenge 26 de març, els rellotges hauran d'avançar-se una hora per adaptar-se a l'horari d'estiu que segueixen tots els països de la Unió Europea; quan siguin les dues de la matinada hauran d'avançar-se les manetes del rellotge una hora fins les tres.

Això significa que aquest cap de setmana, dormirem una hora menys. L'objectiu del canvi horari és adaptar la nostra jornada laboral a les hores de llum disponibles, però també suposa un estalvi energètic, especialment en il·luminació, per a empreses i families. Tot i que el sol surti una hora més tard, la major part dels espanyols encara no han començat el seu dia, i en canvi al retrassar-se la caiguda del sol, disposem d'una hora de sol més per la tarda, en la que endarrerim l'encesa de llums aconseguint amb això un major estalvi energètic.

L'estalvi potencial en il·luminació a Espanya durant l'horari d'estiu, s'estima en un 5%, el que suposa al voltant de 300 milions d'euros, 90 dels quals pertanyen a ús domèstic, segons les estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).

Alemanya va ser el primer país en aprovar el canvi horari per reduir les hores d'il·luminació artificial i aprofitar les hores de llum extra a la primavera i l'estiu, estalviant així carbó que podia utilitzar-se a la guerra; i va ser a la I Guerra Mundial quan el canvi horari es va dur a terme a gran escala. Avui en dia 75 països posen en pràctica aquesta actuació, que afeca a 1.500 milions de persones.