×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Quins models de contracte existeixen actualment?

Les modalitats de contracte de treball existents a Espanya es van reduir al 2014 de 42 a només 4.

Quins són els models de contracte existents actualment?

Contracte Indefinit

El contracte indefinit és aquell que es concerta sense establir límits de temps en la prestació dels serveis en quant a la duració del contracte. Podrà ser verbal o escrit; i pot ser a jornada complerta, parcial, o per a la prestació de serveis fixes discontinus.

Els contractes indefinits poden en alguns casos ser beneficiaris d'incentius a la contractació, quan es compleixin els requisits que en cada cas s'exigeixen per la normativa d'aplicació, depenent de les característiques de l'empresa, del treballador i, en el seu cas, de la jornada.

Alguns dels incentius a la contractació indefinida dels que poden beneficiar-se les empreses són:

  • Incentius a la contractació indefinida de "recolzament als emprenedors".
  • Incentius a la contractació indefinida de persones beneficiàries del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
  • Incentius a la contractació indefinida d'un jove per microempreses i empresaris autònoms.
  • Incentius a la contractació indefinida per a treballadors majors de cinquanta-dos anys beneficiaris dels subsidis per desocupació.
  • Incentius a la contractació indeifnida de persones amb discapacitat.

 

Contracte Temporal

El contracte temporal és aquell que té per objecte l'establiment d'una relació laboral entre empresari i treballador per un temps determinat. Podrà celebrar-se a jornada complerta o parcial i es formalitzarà per escrit (podrà ser verbal quan a la situació d'eventual per circumstàncies de la producció la duració del mateix sigui inferior a quatre setmanes i la jornada complerta).

Els tipus de contracte temporal existents acutalment són:

  • Contracte temporal per obra i servei determinat.
  • Contracte temporal per circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excès de comandes (eventual).
  • Contracte temporal per a substituir a treballadors amb dret a reserva del lloc de treball (interinitat).

 

Alguns dels incentius als que poden acollir-se les empreses en la realització de contractes temporals són:

  • Incentius per a la substitució de treballadors durant els períodes de descans per maternitat, adopció, acolliment, risc durant l'embaràs, risc durant la lactància natural o suspensió per paternitat.
  • Incentius per a la subtitució de baixes per incapacitat temporal de persones amb discapacitat.
  • Incentius a la contractació temporal de treballadors en situació d'exclusió social.
  • Incentius per a la substitució de treballadors en formació per treballadors beneficiaris de prestacions per atur.

 

Contracte per a la formació i aprenentatge

Aquesta modalitat contractual es configura com un instrument destinat a afavorit la qualificació professional de les persones joves, en un règim d'alternança d'activitat laboral retribuida en una empresa amb activitat formativa rebuda en el marc del sistema de formació professional per al treball o del sistema educatiu.

Haurà de formalitzar-se per escrit, el contracte i les seves pròrrogies, fent constar expressament el seu contingut.

La duració mínima del contracte serà d'un any i la màxima de tres anys, si bé mitjançant conveni colectiu podrà establir-se diferents duracions del contracte, sense que la duració mínima pugui ser inferior a sis mesos ni màxima de tres anys.

Alguns dels incentius als que poden acollir-se les empreses en la realització de contractes per a la formació i aprenentatge són:

  • Incentius i clàusules específiques del contracte per a la formació i l'aprenentatge celebrat per empreses de treball temporal (ETT).
  • Incentius i clàusules específiques del contracte per a la formació i l'aprenentatge en programes d'empleabilitat i formació.
  • Incentius i clàusules específiques del contracte per a la formació i l'aprenentatge celebrat amb persones amb discapacitat.

 

Contracte en Pràctiques

El contracte de treball en pràctiques té per objecte l'obtenció pel treballador de la pràctica professional adequada al nivell d'estudis cursats. No es tracta únicament d'adquirir experiència en un treball determinat, sino també de que aquesta experiència actui sobre els estudis cursats.

No podrà ser inferior a sis mesos ni excedir de dos anys; dins d'aquests límits, els Convenis Col·lectius d'àmbit sectorial podran determinar la duració del contracte. Si el contracte de pràctiques s'hagués concertat per temps inferior a dos anys, es podran acordar fins a dues pròrrogues, amb una duració mínima de sis mesos.

 

Altres formes de prestació del treball assalariat són:

  • Contracte a temps parcial.
  • Treball en comú i contracte de grup.
  • Treball a distància.

 

Obtè tota la informació respecte a les modalitats i incentius dels contractes de treball en el Ministeri de Treball i Seguretat Social.