×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

3 mètodes per a millorar la presa de decisions

La publicació Harvard Business Review s'ha fet ressò d'un recull de les millors pràctiques enfocades a la presa de decisions, esmentades pel psicòleg guanyador d'un Premi Nobel Daniel Kahneman. En concret, sobre tota la literaura existent destaca tres que en sobresurten, que són les següents:

1- No donar tantes coses per segures

L'excés de confiança sol dependre de diversos factors com són culturals o de personalitat. Pensar que l'opció A porta a un resultat B és menys segur del que es pugui pensar. És important acceptar que es té un excés de confiança, per passar a revisar els motius d'una decisió. A això cal sumar-li el fet de saber estar preparat per a possibles resultats diferents als planejats.

2- Preguntar-se "Cada quan sol passar això?"

Contextualitzar les situacions, per tal de poder predir reaccions, és útil per a la presa de decisions. Aquest punt és crític per poder allunyar-se del punt de vista intern, que sol influir molt en la capacitat i anàlisi prèvia a la presa de decisions. Tenir un punt de vista més extern, tenint en compte l'experiència de casos similars és útil a l'aplicar-lo a un cas particular.

3- Pensar en termes de probabilitat - i aprendre'n conceptes bàsics sobre aquesta

Així com els punts anteriors són d'un aplicació més immediata, aquest tercer punt requereix més dedicació, tot i que val la pena. Hi ha estudis que demostren que una formació bàsica en probabilitat ajuda a la gent a anrticiparse, així com a evitar biaixos de tipus cognitiu.

A tall de resum, aquestes tres normes són bones quan s'apliquen de manera conjunta, sent l'experiència en la seva aplicació el millor dels mètodes per ajudar en la presa de decisions. De fet, les persones encarregades de prendre grans decisions entenen com difícils les que molta gent reconeixeria com senzilles.

Accedeix a l'article original fent clic aquí.