×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Mútua Intercomarcal qualifica d'èxit la V Jornada de la Salut dels Músics

El passat 28 de maig va tenir lloc la V Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques a l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya). L'esdeveniment es va celebrar durant tot el matí i va aplegar un gran número de participants.

La temàtica d’aquesta edició va tractar la por escènica a través de xerrades i exercicis amb l'objectiu de "conscienciar i donar eines als músics i els professionals de les arts escèniques per millorar la seva salut laboral", tal com va remarcar el director de l'ESMUC, Josep Borràs.

Durant els parlaments inicials, Enric González, director general de Mútua Intercomarcal va afirmar que la prevenció és el factor clau de la salut dels professionals. Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, va manifestar que la FUB, fruit del seu bagatge i experiència en l'àmbit de la salut, va veure des de la primera edició que aquesta "iniciativa era necessària per cobrir una demanda dels músics, que es tractava des d'un àmbit més general i que en realitat té unes característiques molt concretes causades per l'exercici de l'activitat laboral del músic".

La sessió va començar amb Jonathan Camps, professor de l'ESMUC i contrabaixista de l'OBC, qui va impartir el taller "Introducció a l'entrenament del ninja per combatre la por escènica", on va explicar un seguit d'experiències pròpies i va recordar que "totes les espècies tenen por, i que només els més valents són aquells qui planten cara a les seves pors". Aprendre a aprendre, entrenar i investigar i fer l'esforç de veure de què ens podem alliberar van ser alguns dels consells que van sortir d'aquest taller introductori, on es va reflexionar sobre l'impacte de l'escenari en l'àmbit interpretatiu –"un Auditori buit no imposa el mateix respecte que quan el veiem ple de gent"-, apel·lant a la confiança escènica a partir dels mateixos recursos, per tal de transformar aquest estrès escènic en elements potenciadors de l'artista.

Enric Guaus, professor i membre del Grup de Recerca Investigació i Creació Musical de l'ESMUC, va dirigir el taller "Acústics de recintes a nivell d'usuaris", on va portar al públic a reflexionar sobre les virtuts d'una correcta adequació acústica de l'espai domèstic destinat a l'assaig musical. De manera pràctica, va mostrar el funcionament de les ones sonores mitjançant un Slinky (motlle de joguina) per escenificar la capacitat d'absorció sonora de l'espai musical domèstic.

   

Betlem Gomila, de l'Institut de Fisiologia i Medicina de l'Art, va protagonitzar el tercer taller sobre la por i l'ansietat. Va convertir l'aula en una petita àgora oberta, amb el propòsit de cercar i trobar sentiments com la por o l'ansietat, dues realitats de l'existència humana, a les que cal dinamitzar fins a convertir-les en vivències favorables i positives. Convertir aquest patiment en goig a través de l'exploració interior va ser una de les constants del seu taller, on es va reivindicar "el tarannà humà de l'artista" per sobre del component artístic.

Natxo Tarrés i Santi Serratosa, van protagonitzar el quart taller sobre l'equilibri emocional i van oferir de formes molt dinàmiques eines per controlar la ment amb la percussió corporal i la meditació. Serratosa ho va fer a partir de la percussió-corporal com a catalitzador d'emocions, una sessió pràctica que es va fer curta i que va generar una notable empatia amb els assistents, mentre que el músic Natxo Tarrés va aprofundir amb els silencis i la projecció dels sentiments a partir del discurs interior per trobar l'equilibri emocional amb què superar la por escènica, reunint als participants dels tallers en cercle, jugant amb els silencis i les reflexions interiors.

La Jornada de la Salut dels Músics 2018, celebrada per cinquè any consecutiu, va ser organitzada per la Mútua Intercomarcal, junt amb la Fundació Universitària del Bages – Umanresa, Taller de Músics i l'Escola Superior de Música de Catalunya. A més, va comptar amb la col·laboració de les Cases de la Música, l'OBC – L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Festival de Peralada, l'Acadèmia Catalana de la Música, l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna i l'Institut de Fisiologia i Medicina de l'Art; i patrocinada per GAES.