×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Confort tèrmic i climatització a oficines i despatxos

Treballar amb desconfort tèrmic

La qualitat d'aire interior és important en els edificis dedicats a oficines i despatxos, ja que en molts casos és l'origen de problemes de salut i falta de benestar per als treballadors ocupants d'aquests. Això és degut a l'existència de possibles factors de risc, com un inadequat ambient tèrmic i una deficient ventilació.

Unes bones condicions climàtiques resulten fonamentals per a prevenir danys en la salut dels treballadors d'oficines i constitueixen un factor que influeix directament en l'absentisme i productivitat de les tasques.

Condicions termohigròmetres

Les condicions termohigròmetres en les oficines poden donar lloc a una sensació de desconfort per part dels treballadors.

Per tot això, s'hauran d'evitar les temperatures i humitats extremes, els canvis bruscos de temperatura, els corrents d'aire molestes, les olors desagradables, la irradiació excessiva i, en particular, la radiació solar a través de finestres, llums o envans de cristall.

En les oficines hauran de complir-se les següents condicions:

- La temperatura estarà compresa entre 17 i 27 °C.

- La humitat relativa estarà compresa entre el 30 i el 70%, excepte en els locals on existeixin riscos per electricitat estàtica, en els quals el límit inferior serà el 50%.

- Els treballadors no hauran d'estar exposats de forma freqüent o continuada a corrents d'aire la velocitat del qual excedeixi els següents límits:

1) Treballs en ambients no calorosos: 0,25 m/s.

2) Treballs sedentaris en ambients calorosos: 0,50 m/s.

Aquests límits no s'aplicaran als corrents d'aire condicionat, per a les quals el límit serà de 0,25 m/s en el cas de treballs sedentaris, propis d'oficines.

L'ambient tèrmic produeix una sèrie d'efectes subjectius com és la sensació de satisfacció o insatisfacció en el lloc de treball, però cal no oblidar, que siguin els que siguin les condicions termohigròmetres, no existeix un nivell de confort tèrmic que satisfaci a tots els ocupants d'una oficina, la sensació tèrmica per a cada individu és diferent i segons estudis realitzats, hi haurà sempre un 5% de persones que mostraran insatisfacció, sigui per calor o per fred.

Existeixen diferents teories sobre aquest tema que exposen que les condicions termohigròmetres poden afectar el rendiment dels treballadors, per la capacitat de generar-los estrès.

Una altra teoria estableix que en situacions de desconfort tèrmic, els treballadors són més susceptibles a les distraccions, ja que prestaran més atenció a les condicions ambientals de temperatura que al treball que estan realitzant. La calor dóna lloc a un descens del ritme de treball i a fatiga muscular, i el fred disminueix la destresa manual i el rendiment físic i mental.

Els principals problemes es plantegen en les dues estacions extremes: estiu i hivern.

A l'estiu, s'accentuen les diferents sensibilitats de percepció tèrmica per part dels treballadors en les oficines amb aire condicionat centralitzat. La causa del problema no radica en el termòstat, sinó en la posició respecte als difusors d'aire i en la velocitat de sortida d'aquest. El termòstat a l'estiu s'ha de situar entre 23 i 26 °C. Si el treballador es troba sota un difusor i la velocitat de sortida de l'aire és fort, es queixarà de fred i de dolors en el coll. En canvi si el lloc del treballador està lluny del difusor i prop de finestres o parets amb insolació i s'augmenta la temperatura per sobre dels 26 °C tindrà una sensació de calor.

La solució al problema és regular el termòstat entre els 23 i 26 °C, disminuir la velocitat de sortida de l'aire, amb el que s'evita el doll d'aire fred sobre el qual està més prop del difusor, i sol·licitar si és possible el canvi d'orientació del difusor. Un aspecte molt important és mantenir la humitat relativa entre el 45% i el 65% perquè no s'accentuï l'aclaparament de calor per una excessiva humitat. D'igual forma, humitats relatives inferiors a 30% poden provocar alteracions en les mucoses, pell i vies respiratòries.

A l'hivern, els principals problemes que plantegen els treballadors d'oficina és el desconfort per la sensació de fred als peus, maldecaps, sequedat en els ulls i mucoses. La solució al problema dels peus freds no és augmentar el termòstat, ja que això aguditza els problemes de maldecaps i la sequedat dels ulls i mucoses en ressecar l'ambient l'aire calent.

Per a una situació de confort s'ha de col·locar el termòstat entre 20 i 24 °C. Augmentar la velocitat del flux de sortida de l'aire perquè aquest arribi al sòl i no es quedi en el sostre, i mantenir una humitat relativa entre 45-65% perquè no existeixi sequedat en l'ambient. La humitat relativa del local a l'hivern es mantindrà sempre per sota del 65%, per a protegir els tancaments de la formació de condensacions.

PUNTS BÀSICS DE COMPROVACIÓ SOBRE DESCONFORT TÈRMIC: ESTIU

- La temperatura operativa ha de mantenir-se entre els 23 °C i els 26 °C (24,5±1,5 °C).

- La diferència vertical de temperatura de l'aire entre 1,1 m i 0,1 m sobre el sòl (nivell del cap i nivell dels turmells) ha de ser inferior a 3 °C.

- El límit de velocitat dels corrents d'aire condicionat serà de 0,25 m/s.

- La humitat relativa ha de romandre entre el 30% i el 70% (més favorable entre 45% i 65%).

- Adequada renovació de l'aire dels locals de treball.

- Correcte manteniment i neteja dels sistemes de ventilació i climatització.

- Formació i informació als treballadors sobre els riscos als quals estan exposats, així com l'ús dels sistemes de ventilació i climatització.

PUNTS BÀSICS DE COMPROVACIÓ SOBRE INCONFORT TÈRMIC: HIVERN

- La temperatura operativa ha de mantenir-se entre els 20 °C i els 24 °C (22±2 °C).

- La diferència vertical de temperatura de l'aire entre 1,1 m i 0,1 m sobre el sòl (nivell del cap i nivell dels turmells) ha de ser inferior a 3 °C.

- La temperatura superficial del sòl ha d'estar normalment compresa entre 19 °C i 26 °C, però els sistemes de calefacció del sòl han d'estar concebuts per a mantenir-los a 29 °C.

- El límit de velocitat dels corrents d'aire condicionat serà de 0,25 m/s.

- La humitat relativa ha de romandre entre el 30% i el 70% (més favorable entre 45% i 65%).

- Adequada renovació de l'aire dels locals de treball.

- Correcte manteniment i neteja dels sistemes de ventilació i climatització.

- Formació i informació als treballadors sobre els riscos als quals estan exposats, així com l'ús dels sistemes de ventilació i climatització.