×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Prevenció10.es: el portal d'assessorament públic en matèria preventiva

Antecedents de prevenció.10

L'any 2010 naixia "Prevención10.es", el portal d'assessorament públic en matèria preventiva, dirigit a microempreses i autònoms, amb la vocació de facilitar la integració de l'activitat preventiva en el si de l'empresa. Aquesta plataforma està desenvolupada per l'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball a encàrrec de la Secretaria d'Estat de la Seguretat Social.

Ja s'endevinava en els estudis previs a l'elaboració de l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2007- 2012, que el model d'organització de la prevenció, basat en la gairebé total externalització de les activitats preventives, mitjançant els serveis de prevenció aliens, en les empreses de menys de 10 treballadors, no responia en molts casos a la necessària implicació de l'empresari; el que podria ser poc efectiu en la consecució dels objectius desitjats. En aquesta Estratègia, s'incloïa com a objectiu prioritari, aconseguir un millor i més eficaç compliment de la normativa en *PRL, amb especial atenció en la PIME; i per a això promovia una mesura concreta: l'assessorament en matèria de *PRL a l'empresa de fins a 10 treballadors, devent aquest ser públic i orientat a l'organització de les activitats preventives, impulsant les autoavaluacions per models tipus, per sector d'activitat, indicant al seu torn aquelles activitats o riscos que requerissin suport tècnic especialitzat. Aquesta missió s'ha facilitat amb la simplificació documental, la qual està permetent l'elaboració en un document únic del Pla de prevenció, l'Avaluació de riscos i la Planificació de l'activitat preventiva; sempre que l'empresa tingui fins a 50 treballadors i no desenvolupi activitats recollides en l'Annex I del Reglament dels Serveis de Prevenció.

Posteriorment es va publicar la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització. En l'article 39 de la citada Llei es fa al·lusió a la prevenció de riscos laborals en les PIMES, i s'introdueixen unes modificacions a la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals. Fins ara l'empresari que comptés amb 10 treballadors a càrrec seu, podia assumir personalment les funcions de prevenció contemplades en l'article 30.5 d'aquesta Llei, sempre que desenvolupés de forma habitual la seva activitat en el centre de treball i tingués la capacitat necessària. Amb aquesta modificació s'amplia a empresaris amb fins a 25 treballadors a càrrec seu, sempre que l'empresa disposi d'un únic centre de treball.

S'afegeix una Disposició addicional en la mateixa data, que expressa de forma clara el compromís en l'assessorament tècnic a les PIMES instant al Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i a l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball, en col·laboració amb les Comunitats Autònomes i els agents socials, a prestar un assessorament tècnic específic en matèria de seguretat i salut en el treball a les empreses de fins a vint-i-cinc treballadors. Aquesta actuació consistirà en el disseny i posada en marxa d'un sistema dirigit a facilitar a l'empresari l'assessorament necessari per a l'organització de les seves activitats preventives, impulsant el compliment efectiu de les obligacions preventives de forma simplificada.

Així doncs, en el marc abans descrit, cobra encara més importància si cap, el portal Prevención10.es, ja que compleix en gran manera amb molts dels objectius proposats i permet integrar la prevenció en el sistema general de gestió de l'empresa de manera senzilla, en un document únic.

Prevenció.10 a l'actualitat

A l'actualitat, el portal està estructurat bàsicament en diferents blocs o serveis:

L'eina “avalua-t” permet obtenir el Pla de Prevenció, l'Avaluació de Riscos i la Planificació Preventiva en un únic i reduït document. Si en una determinada activitat pot ser factible la realització d'alguna tasca perillosa, llavors aquesta activitat queda exclosa d'aquesta plataforma (annex I RSP). La plataforma compta també amb uns documents i impresos per a facilitar a l'empresari el coneixement, gestió i registre de les activitats preventives que en un moment determinat pugui ser necessari dur a terme. Com, per exemple: treballadores embarassades o lactants, menors, treballadors especialment sensibles, actuació en emergències, equips de protecció individual, revisions i tasques de manteniment, etc.

L'eina “autopreven-t”, dirigida als treballadors autònoms sense empleats al seu càrrec, permet assessorar-los sobre el compliment dels seus deures i obligacions en relació amb la coordinació d'activitats empresarials, establerts en la Llei 31/1995 i promou la formació específica, adaptada a aquest col·lectiu, en matèria de PRL.

• El servei de consultes “STOP riscos laborals” que assessorarà de forma personalitzada en prevenció de riscos atenent les consultes relacionades amb l'organització preventiva en l'empresa i donant suport a la pàgina web Prevención10.es.

“T-formes”: destinat a facilitar a l'empresari el compliment de les seves obligacions, permetent-li complementar la seva formació en matèria preventiva i, en particular, sobre la prevenció dels riscos específics de la seva activitat. Estan disponibles cursos per als sectors de perruqueries, oficines i bars, restaurants,…, exposats de forma interactiva, que progressivament s'ampliaran a altres sectors.

Les últimes dades d'activitat es troben publicats en la Memòria d'activitats 2016 del INSST. Segons el citat document, en 2016, la pàgina web de «Prevención10.es» va registrar la visita de 649.814 usuaris, però no existeixen dades de quantes d'elles ho van usar realment per a gestionar la seva PRL.

L'eina "evalua-t®" va ser la que va registrar més inscripcions amb 6.897. Seguit del «autopreven-t®» que va comptabilitzar 5.896 descàrregues del document de Coordinació d'Activitats Empresarials. Amb nivells de navegació similars, es troba la Plataforma T-formes (5.082 navegacions per cursos) i finalment el Servei STOP Riscos laborals que va rebre un total de 2.840 consultes al llarg de l'any.

Aquest mateix any, la plataforma instrueix-t® va incorporar 12 nous vídeos per a agrupar els sectors d'activitat existents en uns altres més genèrics. A més, es va actualitzar el contingut dels 58 vídeos de T-formes. Instrueix-t® està destinada a oferir la formació necessària per a assumir l'activitat preventiva. De fet, ofereix la possibilitat de realitzar de forma gratuïta el curs per a les funcions de nivell bàsic, amb la finalitat d'assumir com a empresari, l'activitat preventiva amb ajuda de l'eina evalua-t®.

L'última actualització important de la plataforma va ser el juny de 2017 i en l'actualitat disposa de 85 qüestionaris d'avaluació per a diferents activitats econòmiques i 42 qüestionaris destinats a treballadors per compte propi.

A més, la seva última versió permet un accés òptim per a telèfons mòbils i tauletes i millora la navegabilitat, fent-la més intuïtiva. S'ha eliminat l'etapa de registre, per a l'opció d'usuari convidat, la qual cosa agilita l'accés als continguts i s'ha simplificat l'etapa de registre d'usuaris, als quals només se'ls requerirà un compte de correu electrònic.

Igualment, s'ha realitzat una simplificació documental important, renovant la maquetació dels documents descargables (pla de prevenció de riscos laborals i document de coordinació d'activitats empresarials), incloent-hi en un únic document tota la informació necessària per a la Gestió de la Prevenció en l'empresa.

L'eina segueix sense desenvolupar totes les accions preventives i per tant farà falta desenvolupar-les com, per exemple: consulta i participació, coordinació d'activitats empresarials, actuacions en cas d'emergència, recerca dels accidents, etc. També cal recordar que, serà necessari concertar amb un servei de Prevenció aliè totes aquelles activitats que requereixin suport tècnic especialitzat (vigilància de la salut, les avaluacions de riscos amb estratègies de mesurament o certa complexitat, formació, estudis higiènics,...).

En principi és important destacar que el portal, no està acabat, sinó molt per contra és una cosa viva i dinàmic, trobant nous continguts i abastant noves activitats econòmiques, segons avança el temps.