×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Prevenció del consum d'alcohol i drogues en l'entorn laboral

Mútua Intercomarcal està desenvolupant actuacions en les empreses de sensibilització i informació per a la implantació de protocols de prevenció del consum d'alcohol i drogues en l'entorn laboral.

Els objectius de l'activació d'aquests protocols en les organitzacions són:

- Contribuir al desenvolupament i millora de llocs de treball més segurs, saludables i productius. - La prevenció i reducció de la accidentabilidad laboral. - Reduir l'absentisme general en l'empresa. - Millorar i promocionar les relacions entre els membres de l'empresa, el clima laboral i el sentiment de pertinença i compromís amb aquesta.

Per a obtenir èxit en la implantació d'aquests protocols és necessari el consens de tots els estaments de l'empresa, des de la direcció fins a la representació dels treballadors. Encara que és necessari destacar que un compromís fort i inequívoc de la direcció de l'empresa i el seu comitè farà que s'aconsegueixin els objectius perseguits. A partir d'aquesta implicació és necessari desenvolupar un projecte dirigit a la promoció dels hàbits saludables mitjançant el progressiu canvi de les actituds i comportaments.

Una vegada dissenyat el protocol i abans de la seva implantació, s'informarà els treballadors de l'activació del mateix perquè comprenguin l'objectiu d'aquest i coneguin les actuacions que es duran a terme tant a nivell preventiu i de sensibilització com de suport i tractament. En el protocol també es concretaran les possibles mesures sancionadores per incompliments del protocol. És molt important tenir en compte que les intervencions més eficaces són aquelles que es duen a terme de forma continuada i a llarg termini, i que compten amb la implicació de tots els actors des del començament.

El primer pas per a la implantació del protocol és elaborar un pla de treball que inclogui les següents fases:

- FASE 1. DEFINICIÓ I PREPARACIÓ DEL PROGRAMA: consisteix a analitzar la situació de l'empresa, decidir el tipus d'intervenció i definir o planificar les actuacions i accions.

- FASE 2. DESENVOLUPAMENT I IMPLEMENTACIÓ DEL PROGRAMA: es tracta d'implementar un protocol que contempli des d'actuacions de sensibilització en el nivell inicial, fins a arribar a un nivell més potent que seria el nivell integral, no sense abans realitzar intervencions en el nivell intermedi. L'empresa haurà de plantejar-se el nivell que vol aconseguir, tenint en compte el propòsit/objectiu, el punt de partit actual i els recursos disponibles tant econòmics com humans.

- FASES 3. SEGUIMENT I AVALUACIÓ DEL PROGRAMA: si implantem un protocol per a canviar la situació actual, necessitem saber el resultat que hem obtingut. Per tant, és necessari convenient fer una avaluació basada en la recopilació de dades i establir indicadors que siguin d'utilitat.

Tal com s'ha comentat en la fase 2, existeixen tres nivells d'actuació del protocol per part de les organitzacions. Les accions a desenvolupar, segons el nivell triat són: - NIVELL BÀSIC: desenvolupament d'una campanya de sensibilització i conscienciació dels riscos derivats del consum d'alcohol i drogues per a la salut a través de díptics, debats, xerrades, obsequis, cartells, vídeos, etc.

- NIVELL INTERMEDI: comprèn, a més de les accions de nivell bàsic, el desenvolupament d'un programa de formació específic i d'un programa d'identificació precoç i d'intervenció lleu del consum d'alcohol i drogues, dins del marc de les activitats de promoció de la salut que poden dur a terme el personal sanitari dels serveis de prevenció. Aquest nivell requereix mobilitzar recursos externs especialitzats, per la qual cosa és més recomanable per a empreses de grandària mitjana.

- NIVELL INTEGRAL: és el nivell d'intervenció més ambiciós perquè inclou tots els components dels nivells bàsic i intermedi i, a més, proposa el desenvolupament d'un programa estructurat d'ajuda al treballador. El programa d'ajuda al treballador pot incloure:

• Informació individualitzada sobre els efectes de l'alcohol i altres drogues, i els danys associats que comporta associats. • Informació sobre la normativa d'aplicació en prevenció en el lloc de treball i les possibles sancions i recomanacions específiques. • Avaluació integral de la salut, una vegada que es detecta una possible dependència. • Avaluació dels riscos psicosocials associats al lloc de treball i introducció de canvis cap a organitzacions saludables. • Derivació a serveis externs personalitzats per al seu tractament.

Finalment, s'exposa un esquema on es detalla el protocol d'actuació per part d'una empresa quan un treballador es troba sota els efectes de l'alcohol o de qualsevol altra substància en el centre de treball: