×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Dia Mundial de la Diabetis: què és i com ha de controlar-se?

El 14 de novembre de cada any es commemora el Dia Mundial de la Diabetis, l’objectiu de la qual és augmentar la conscienciació sobre els seus perills i la importància de mantenir un control permanent sobre els nivells de glucosa en la sang. La diabetis és una malaltia crònica degenerativa que es presenta quan el nivell de glucosa en sang és elevat (també conegut com a sucre en la sang), resultant d’una deficiència en la secreció, en l’acció d’insulina o en ambdues. Els símptomes que produeix la malaltia són diferent depenent del tipus de diabetis, però en la seva forma més comuna, els símptomes poden ser escassos o poc visibles com, per exemple, la set, augment de quantitat d’orina, augment de l’apetit, picors, infeccions i malalties cardiovasculars associades. 

Quin tipus de diabetis existeixen? 

  • Diabetis tipus 1: és una malaltia autoimmune. Apareix perquè el pàncrees no fabrica suficient quantitat d'insulina. La majoria de les persones que desenvolupen diabetis no ho fan d'un dia per un altre. Es tracta d'un procés que pot durar anys, fins i tot iniciar-se després del naixement.
  • Diabetis tipus 2: és la forma de diabetis més freqüent en persones majors de 40 anys, encara que està augmentant molt la seva incidència en adolescents i, fins i tot, preadolescents amb obesitat. En aquest tipus de diabetis la capacitat de produir insulina no desapareix, però el cos presenta una resistència a aquesta hormona.
  • Diabetis gestacional: és la intolerància a la glucosa que es produeix durant l'embaràs i que pot ser deguda a múltiples causes. Es presenta durant el segon trimestre de l'embaràs i generalment desapareix després del part.
  • Diabetis secundària a medicaments: alguns medicaments poden alterar la secreció o l'acció de la insulina.
  • Diabetis relacionada amb la Fibrosi Quística: la Fibrosi Quística és una malaltia que afecta múltiples òrgans, entre ells al pàncrees. Això comporta que es pugui desenvolupar diabetis.

Què entenem per mantenir un control sobre la diabetis?

Si pateixes diabetis, has de tenir en compte que és essencial controlar el teu nivell de sucre en sang o de glucosa. Tenir massa o molt poc sucre en la sang pot derivar en problemes de salut.

És important que tinguis un control dels medicaments que t'ha receptat el metge, tant de la insulina com de les pastilles, també controlar el menjar que ingereixes i la quantitat d'exercici que realitzes. Aquests tres factors han d'estar equilibrats i sincronitzats entre si.

Tingues en compte que la teva diabetis es pot descontrolar si:

  • No prens els medicaments per la diabetis que t'ha indicat el teu metge.
  • No segueixes el teu pla d'alimentació, com menjar massa o no menjar prou sense ajustar la dosi dels teus medicaments.
  • No fas exercici amb regularitat o fas més o menys exercici de l'habitual sense modificar el teu pla de control de la diabetis.
  • Estàs sotmès a massa estrès.
  • No controles les concentracions de sucre en sang prou sovint.

Què pot passar si la diabetis no està ben controlada?

Unes concentracions de sucre en sang fora de control poden portar a problemes de salut a curt termini, com la hipoglucèmia, la hiperglucèmia o la cetoacidosi diabètica. A llarg termini, una falta de control de la diabetis pot danyar diversos òrgans d'importància vital, com el cor, els ronyons, els ulls i els nervis.

En general, aquests efectes no se solen manifestar en nens o adolescents que només fa pocs anys que pateixen una diabetis, però pot passar en adults. Els nens i adolescents amb diabetis no controlada poden entrar en la pubertat més tard del normal i poden tenir una alçada menor de la qual haurien tingut si haguessin controlat bé la seva malaltia.

Si mantens sota control les teves concentracions de sucre en sang, aconseguiràs mantenir-te sa i prevenir problemes de salut de cara al futur.

Com pots saber si la teva diabetis està sota control?

Si pateixes diabetis, el teu metge et dirà quins han de ser les teves concentracions de sucre en sang. A mesura que et facis gran, aquests marges poden anar canviant.

L'única manera de saber si les teves concentracions de sucre en sang estan a prop del teu interval de referència és mesurant-la diverses vegades al dia amb un mesurador de glucosa o glucòmetre. Algunes persones amb diabetis també utilitzen monitors de glucosa continus, és a dir, uns dispositius que mesuren la concentració de sucre en sang cada poc temps, al llarg del dia i de la nit, i utilitzant un sensor que s'introdueix sota la pell.

Després d'aquesta informació, si creus que pateixes símptomes relacionats amb la diabetis, acudeix al teu metge de capçalera. ;) Recorda, cuidar-se és important!