×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Diferències entre els accidents «in itineri» i els accidents «en missió»

Sovint, pot sorgir confusió entre els accidents in itineri i els accidents en missió. En el cas de no conèixer algun d'aquests conceptes, no saber quan es produeixen o les diferències entre ells, te l'expliquem a continuació!

Què són els accidents in itineri?

Els accidents in itineri són els que li passen al treballador/a durant el desplaçament des del seu domicili fins al seu lloc de treball i viceversa. Aquest tipus d'accidents es gestionen com si haguessin tingut lloc en el propi centre laboral, ja que el treballador té una necessitat de desplaçar-se per motiu laboral. Com a norma general, s'exigeix que:

  • Ha de passar durant el camí d'anada i tornada a la feina.
  • S’utilitzi l'itinerari amb els mitjans de transport i recorreguts habituals.

Els factors que poden influir a l'hora de sofrir un accident in itineri són:

  • La manera de desplaçament. Segons la manera en què et desplacis cap al treball, el nombre d'accidents pot variar molt. El transport públic i el cotxe són els transports més segurs, mentre que la bicicleta i la moto els més insegurs.
  • La freqüència de desplaçament. Depenent de l'horari laboral i la proximitat entre el domicili i el lloc de treball.
  • La durada i distància del desplaçament. El temps que es triga a desplaçar-se és un factor important, igual que la distància.
  • Les condicions ambientals. La pluja, la neu, la boira, el vent són factors rellevants i a tenir en compte l'hora de triar el transport.
  • El tipus i estat de via. El tipus de via, i com sigui aquesta d'accessible, pot influir i fer que el recorregut sigui més o menys complicat.

Què són els accidents en missió?

Els accidents en missió agrupen aquells accidents que no passen en el centre de treball ni en anar o tornar d'aquest, com ho són els accidents in itineri. Aquests accidents succeeixen en el compliment de les tasques que ha de realitzar el treballador durant la seva jornada laboral.

Per classificar l'accident com un accident en missió, cal tenir en compte:

  • El temps de treball. És el temps en el qual s'està en el lloc de treball efectuant funcions complementàries o en períodes d'espera de càrrega o descàrrega.
  • El temps de disponibilitat. És el temps en el qual no s’està en el lloc de treball, però s'està disponible per fer possibles tasques que s'ordenin.
  • El temps de descans. És el temps en el qual el treballador no es troba fent les seves tasques. Si l'accident passa durant el període de descans, queda exclòs de la presumpció d'accidents de la Llei General de Seguretat Social.

En el cas que l'accident tingués lloc in itineri o en missió, el treballador haurà d'informar l'empresa i dirigir-se al centre de salut corresponent.

Coneixies aquests conceptes? Si t'ha semblat interessant, comparteix aquest post de blog en les teves xarxes socials.