×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Mesures de prevenció en riscos laborals per a garantir una cuina segura

El 8% dels accidents laborals que passen a Espanya tenen lloc en l'hostaleria. Per aquesta raó, en Mútua Intercomarcal volem centrar-nos en aquells riscos i mesures preventives que han de tenir en compte els cuiners, quan estan en el seu lloc de treball.

Les cuines són una àrea de treball que implica una sèrie de riscos comuns. Si no s'apliquen les mesures preventives adequades, la salut dels treballadors pot veure's afectada. La majoria dels riscos poden evitar-se mitjançant una correcta organització i formació del personal.

És essencial disposar d'un pla d'emergència i evacuació, així com, senyalització adequada i elements d'extinció d'incendis homologats i revisats segons la normativa.

Riscos associats i mesures preventives a la cuina

Talls i punxades  

Són els principals riscos de treballar en cuines a causa de la manipulació d'utensilis manuals (ganivets, ganxos, tisores) i màquines auxiliars (talladora, picadora, serres). Les mesures preventives per evitar riscos en aquests casos són:

  • Mantenir les eines ben esmolades amb mànecs antilliscants.
  • Utilitzar sempre els empenyedors en la utilització de màquines auxiliars.
  • Desconnectar del corrent les màquines en cas d'embús o processos de neteja.

Caigudes o relliscades

Aquests accidents solen passar, principalment, a causa de terres en mal estat, bruts amb restes de menjar o acabats de fregar. Les mesures preventives per evitar les caigudes són:

  • Reparar immediatament els terres en mal estat.
  • Procedir a la neteja immediata davant vessaments o esquitxades.
  • Col·locar cartells de “terra mullat” en processos de neteja.

Cremades

En les cuines les superfícies calentes, el contingut dels recipients i els electrodomèstics (fogons, forns, fregidores…) són factors de risc que poden provocar greus cremades. Les mesures preventives per evitar aquest tipus d'accidents són:

  • No tirar aigua en paelles calentes o en flames.
  • Introduir progressivament els aliments en els recipients amb olis per fregir.
  • Utilitzar guants, jaquetes, ulleres de seguretat per protegir en cas que el líquid esquitxi.

Neteja de cuines

Existeixen una gran varietat de productes químics per la neteja de cuines que per la seva composició impliquen una sèrie de riscos per la salut del treballador, ocasionant cremades per contacte i esquitxades en els ulls i inhalació de vapors nocius. Aquestes són les mesures preventives que s'han de tenir en compte:

  • Abans d’utilitzar el producte llegeixi detingudament l'etiqueta i indicacions de perill i compleixi totes les mesures de seguretat corresponents.
  • Mantingui aquests productes en el seu envàs original sempre que sigui possible.
  • Mantingui els detergents i desinfectants allunyats dels aliments.
  • Per la utilització d'aquests productes serà necessari l'ús de guants, màscares i ulleres de seguretat.

Així mateix, les postures en la cuina, com el fet d'estar dempeus, suposa una sèrie de riscos ergonòmics que solen afectar l'esquena dels cuiners. Realitzar els descansos oportuns i una bona organització del treball fa que es disminueixin aquests riscos.

Comparteix aquest post de blog perquè el teu amic, familiar i/o parella que es dedica a l'hostaleria conegui les mesures preventives i així evitar accidents durant la seva jornada de treball.