×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El síndrome de burnout: la nova enfermetat del treball

La síndrome de burnout o desgast professional és una situació que es va generant progressivament fins a desembocar en un estat d'incapacitat per a continuar amb el treball. Sol aparèixer en persones de les quals la seva professió implica dedicació cap a tercers com els professionals de l'ensenyament, de la salut i d'assumptes socials.

La principal diferència entre burnout i estrès és que l'estrès no sempre és negatiu; en moltes ocasions ens permet ser més efectius. En canvi, la síndrome d'estar cremat sempre és negatiu pel fet que és un desajustament continu de capacitats físiques i mentals de l'organisme.

El principal detonant de la síndrome d'estar cremat pel treball és l'entorn laboral i les condicions de treball. L'empleat que està exposat de manera contínua a alts nivells d'estrès, càrrega de treball excessiva, poca autonomia, males relacions en el treball i absència de suport en el seu entorn pot arribar a patir un estrès crònic que acaba provocant burnout.

La prevenció de la síndrome del treballador cremat ha de començar en l'empresa de l'empleat. La primera mesura que cal prendre és avaluar les situacions que generen estrès i ansietat en el treballador i interpretar les seves emocions.

Per això, és essencial millorar l'organització i proveir d'eines necessàries perquè el treballador pugui entrenar tècniques d'autoregulació i de control. A més, és recomanable augmentar la participació dels treballadors en la presa de decisions perquè pugui sentir-se part de l'empresa. Un factor clau que evita l'aparició d'aquesta síndrome és afavorir la col·laboració i no la competitivitat.

Una persona afectada per la síndrome de burnout abans de res ha de prendre consciència de la seva situació. Per això, és important tenir en compte les següents recomanacions:

  • No excedir-se en el ritme de treball i respectar les pauses per als descansos.
  • Aprendre a establir límits davant situacions en les quals hi hagi un excés de treball i poc marge de temps per dur-les a terme.
  • Cuidar d'un mateix és imprescindible, la qual cosa inclou aprendre a interpretar els senyals del cos i les emocions que apareixen.
  • Separar l'àmbit laboral del personal, aprenent a desconnectar en finalitzar la jornada laboral duent a terme activitats que el facilitin. 
  • Buscar suport familiar i social.

A Mútua Intercomarcal volem cuidar del teu benestar i dels teus familiars més propers, comparteix aquest article perquè aquells afectats per la síndrome de burnout puguin aprendre a gestionar les seves emocions i gaudeixin del seu treball.