×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Mesures de prevenció de riscos laborals pels vigilants de seguretat

Les persones que treballen com a vigilants de seguretat tenen unes característiques laborals especials i diferents de les de qualsevol altre treball. Aquests serveis es presten a terceres empreses o administracions públiques, en centres de treball aliens i amb condicions laborals que no depenen directament de l’empresa de seguretat, sinó de l’empresa client.

És un sector amb multitud de riscos, molts d’ells no identificats en les avaluacions de prevenció de riscos laborals. Per aquesta raó, en Mútua Intercomarcal volem informar de manera clara i precisa dels diferents riscos que es poden presentar treballant com a vigilant de seguretat.

El principal problema d’aquest sector és que els riscos laborals ni s’avaluen ni es prevenen, pel fet que els llocs de treball on desenvolupen la seva activitat són tan variats i dispersos com, per exemple, un centre comercial, un museu, una entitat financera, etc. I, a més, com hem mencionat anteriorment, no pertanyen a la seva empresa, sinó a l’empresa client, a la que se li presta el servei. 

Principals riscos del lloc de treball

Quan pensem en els riscos dels vigilats de seguretat, els primers que ens venen a la ment són aquells que poden ocasionar-li danys a la salut. Probablement pensaràs en una llista similar a aquesta:

  • Incidents i agressions en el desenvolupament de les seves funcions.
  • Incidents en operar a vegades amb armes de foc.
  • Riscs associats als llocs de treball on el personal de seguretat faci el seu treball.
  • Fatiga física per exposició a postures forçades.
  • Risc biològic en aquells serveis que es facin amb gossos.
  • Accidents de trànsit.

Però també volíem centrar-nos en aquells riscos que passen més desapercebuts i que en molts casos no se’ls dona la importància que mereixen. Aquests riscos són: la realització de tasques monòtones, del treball de torns i/o nocturn, del treball en solitari, etc. Tot això amb l’agreujant de realitzar-lo en un entorn d’empresa client. 

Quins aspectes hem de tenir en compte?

  • S’han de garantir unes bones condicions ergonòmiques del lloc que ocuparà el vigilant. 
  • Si el servei implica treball a torns, han de considerar-se els efectes negatius que poden provocar sobre la salut, fonamentalment, el torn de nit. D’una banda, es veu alterat l’equilibri biològic, a causa del desfasament dels ritmes corporals i els canvis en els hàbits alimentaris i, d’altra banda, es poden produir alteracions en la vida familiar i social. És essencial respectar al màxim els ritmes biològics de vigília-son i alimentació, així com les relacions familiars i socials.
  • Si el servei implica el treball nocturn en solitari, serà necessari analitzar els mitjans que evitin l’aïllament del vigilant. Recomanen establir trucades programades regularment a la central o visitar els inspectors de la seva empresa. És a dir, mesures que els garanteixi la seguretat física i mitiguin la sensació de solitud que acompanya aquest tipus de servei. 
  • Si en l’activitat del vigilant implica relació i el tracte directe amb el públic, cal considerar que aquest pot ocasionar fatiga i situacions conflictives. Per ajudar al personal de seguretat privada hem de donar a conèixer les ajudes de l’organització i aclarir les pautes de comportament a seguir en les diferents situacions potencialment conflictives.

Alguna vegada has sentit un vigilant de seguretat acomiadant-se amb un “bon servei” després del relleu del seu torn? Tenint en compte les mesures preventives de seguretat aconseguirem que passi de ser un formalisme a ser una realitat. ;)