×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El sobreesforç físic, el teu cos et demana descans?

Quan sotmetem el nostre cos a diverses exigències físiques, hem de tenir en compte que aquest té un límit que no podem sobrepassar. En el moment en què no escoltem els senyals que ens envia el nostre cos, comencen a aparèixer dolors musculars i altres molestes més diverses.

El sobreesforç apareix quan obliguem el nostre cos a fer un esforç que va més enllà dels nostres límits, de manera constant i arriscant el desenvolupament de patologies serioses.

Els sobreesforços, les males postures i els microtraumatismes repetits són l'origen d'un gran percentatge d'accidents laborals. Entre els problemes més comuns es troben els trastorns musculoesquelètics que afecten els músculs, tendons i ossos.

Així i tot, no sols els treballadors que efectuen les activitats esmentades anteriorment poden patir un sobreesforç físic, també els qui duen a terme activitats esportives poden patir lesions arran d'aquesta pràctica.
Com es produeix un sobreesforç?

Existeixen situacions en les quals estem exposats o som susceptibles a patir lesions a causa de l'esforç que realitzem com, per exemple, la manipulació manual de càrregues, les postures forçades, els moviments repetitius i la pràctica d'una activitat esportiva.

Com podem prevenir un sobreesforç?

Abans de res, has de sol·licitar una avaluació ergonòmica del lloc de treball i informar-te de quins són els riscos laborals que són presents en l'entorn laboral. Una vegada interioritzats aquests aspectes i hagis de procedir a manipular les càrregues, recorda:

  • Mantingues l'esquena recta, evita postures forçades i no giris el tronc quan es manipulin les càrregues.
  • Les càrregues s'han de sostenir de manera ferma i amb totes dues mans, procurant mantenir-les el més a prop possible del cos.
  • Si desitges aixecar càrregues, la millor manera és flexionar els genolls sense doblegar l'esquena.
  • Sempre és millor empènyer que tirar les càrregues, utilitza a favor teu el pes del cos i la inèrcia dels objectes.

Demana ajuda sempre que hagis de moure un objecte pesat i fes servir mitjans mecànics en les grans càrregues.